Zoonožu ierosinātāju antimikrobiālās rezistences izplatība Latvijas broileru un cūkgaļas paraugos - Grečenkova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2025)
Antimikrobiālā rezistence ir viens no galvenajiem 21. gadsimta sabiedrības veselības izaicinājumiem, un viens no tipiskajiem pārnešanas ceļiem ir dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti. Šajā pētījumā tika noteikta Salmonella, Campylobacter un enzīmproducējošo Escherichia coli klātbūtne cūkgaļas un broileru gaļas, kā arī aklās zarnas paraugos no Latvijas kautuvēm. Iegūto izolātu antimikrobiālā rezistence tika pārbaudīta, izmantojot minimālās inhibējošās koncentrācijas metodi. Cūkgaļas gadījumā baktērijas biežāk tika konstatētas aklās zarnas paraugos nekā gaļā. Savukārt broileriem biežāk bija kontaminēta gaļa; Salmonella netika konstatēta nevienā paraugā. Abos dzīvnieku veidos netika novērotas būtiskas atšķirības rezistencē starp gaļas un aklās zarnas izolātiem.

Antimicrobial resistance (AMR) is one of the key public health threats of the 21st century, and one of the typical transmission routes of AMR is food products of animal origin. This study investigates the prevalence of Salmonella, Campylobacter, and ESBL-producing Escherichia coli in pork and poultry from Latvian slaughterhouses collected as meat and caecum samples and assesses the antimicrobial resistance profiles of the isolates using the minimal inhibitory concentration method. In pork samples, target bacteria were significantly more prevalent in feces compared to meat. In poultry, however, contamination was higher in meat samples, with Salmonella being absent. Across both animal types, no significant differences in antimicrobial resistance were found between meat and fecal isolates for most of the samples.
Prevalence of antimicrobial resistance in zoonotic bacteria in broiler and pork samples from Latvia
Keywords: Bioloģija; antimikrobiālā rezistence; zoonoze; Salmonella; Campylobacter; Escherichia coli