Interneta un programmnodrošinājuma izmantošana Latvijas publiskajās bibliotēkās - Papule, Kristina (Latvijas Universitāte, 2010)
Pateicoties publisko bibliotēku attīstības projektam “Trešais tēva dēls” (uzsākts 2006.gadā, līdzfinansētāji – Latvijas valsts un Bila un Melindas Geitsu fonds) Latvijas publiskās bibliotēkas kļuva modernākas un bagātākās ar tādiem mūsdienīgiem informācijas tehnoloģiju risinājumiem kā ātrgaitas internets un mūsdienīgs programmnodrošinājums. Pētījuma problēma ir iegūt pēc iespējas objektīvākus, pilnīgākus un precīzākus datus par datorprogrammu un interneta izmantošanu Latvijas publiskajās bibliotēkās. Pētījuma mērķis – noskaidrot, kādi interneta resursi un datorprogrammas ir vispopulārākās publisko bibliotēku lietotāju vidū. Pētījumā gaitā tika konstatēts, ka visizmantotākās datorprogrammas ir tīmekļa pārlūki, saziņas rīki un teksta apstrādes rīki, savukārt, visbiežāk apmeklētas tīmekļa vietnes ir sociālie servisi un izklaides portāli.

The public library development project „Trešais tēva dēls” (3TD) (launched in 2006, co-financed by the Latvian government and the Bill & Melinda Gates Foundation) enabled Latvia’s public libraries to become more modern and be augmented with such contemporary information technology solutions as high-speed internet and modern software. The main problem of the research is to get objective, complete and accurate data about usage of these capabilities in public libraries of Latvia. The aim of this paper is to find out, which internet resources and computer programs are the most popular amongst public library users. In the process of study there was detected that the most used computer programs are web browsers, communication tools and word processors, and the most visited web pages are social media and entertainment sites.
Usage of the Internet and Software in public libraries of Latvia
Keywords: Komunikācijas zinātne