Riska pārvaldības analīze banku sektorā Latvijas reģionā - Murtuzayev, Parviz (Latvijas Universitāte, 2019)
Murtuzayev P. Riska pārvaldības analīze banku sektorā Latvijas reģionā: Maģistra darbs / P.Murtuzajevs, profesors, Dr.oec. Ērika Šumilo-Rīga: Latvijas Universitāte, Uzņēmējdarbības, vadības un ekonomikas fakultāte, Globālās ekonomikas katedra Starpnozaru studijas, profesionālās uzņēmējdarbības vadības maģistra studiju programma “Starptautiskais bizness” 2019. Riska pārvaldības problēma bankās ir kļuvusi par galveno diskusiju pēc nesenajām finanšu krīzēm. Ir veikti vairāki centieni, lai uzlabotu banku riska pārvaldību un produktivitāti, tostarp ieviešot Bāzeles Vienošanās. Šī dokumenta mērķis ir izpētīt un identificēt operacionālos riskus, ar kuriem saskaras banku sektors, kā arī preventīvos šķēršļus, kas tiek izmantoti, lai pārvarētu šādus riskus. Banku nozare piedzīvo lielas iespējas un izaicinājumus, jo pasaule ieiet jaunajā rūpnieciskajā revolūcijā. Mūsdienās bankas saskaras ar milzīgiem zaudējumiem operacionālā riska dēļ. Galvenā pētniecības problēma ir noteikt, kas ir jādara, lai operacionālā riska pārvaldība būtu efektīvāka. Teorētiskā daļa ir sadalīta piecās apakšnodaļās, kas veltītas banku nozares literatūras apskatei un operacionālā riska vadības teorētiskajai analīzei banku sektorā. Šajā pētījuma daļā ir definēta operacionālā riska vadības koncepcija bankās, kā arī operacionālo risku pārvaldība banku sektorā. Pētījuma empīriskā daļa ietver noteikumus, kas attiecas uz operacionālā riska pārvaldību, metodēm, kas tiek izmantotas, lai analizētu un novērstu operacionālo risku un pārskatīt banku sektora noteikumus Latvijā un Zviedrijā. Trešajā daļā ir ietverta maģistra darbā izmantotā metodika, pētījuma metodes un dizains, kā arī pētījuma analīze, scenāriju analīze,kurus autors ieviesis pētniecībā. Maģistra darbs satur 6 tabulas, 17 skaitļus, 2 attēlus un 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: operacionālā riska pārvaldība, banku operācijas, noteikumi un analīze

Murtuzayev P. An analysis of risk management in banking sector in region of Latvia: Master thesis/ P.Murtuzayev, professor, Dr.oec. Ērika Šumilo-Riga: University of Latvia, Faculty of Business,Management and Economics, Department of Global Economics Interdisciplinary Studies, professional master of Business Administration program “International Business” 2019. The problem of risk management in banks has become the core of discussion after the recent financial crises. A number of efforts have been made to enhance the risk management and productivity of banks including introducing the Basel Accords. This paper aims to research and identify operational risks which are faced in banking sector as well as the preventive barriers that are used in order to overcome such risks.Furthermore, the master thesis aims to uncover the benefits which bank will get after preventing the operational risks. The banking industry is experiencing great opportunities and challenges as the world enters to the new industrial revolution. Nowadays, banks are facing huge losses due to operational risks and to identify what needs to be done to make the operational risk management more effective is the main research problem. Theoretical part is divided into five sub-chapters devoted to a literature review of banking sector and theorethical analysis of operational risk management in banking sector. In this research part, concept of operational risk management within banks is defined, as well as the management of operational risks in banking sector covered. The empirical part of the research includes the regulations related to operational risk management,methods which are used to analyse and prevent the operational risk and overview of banking sector and regulations in Latvia and Sweden. The third part contains the methodology, research methods and designwhich are used in master thesis,as well as survey analysis, scenario analysis and bow tie analysis which implemented by Author in research. Master thesis contains 6 tables, 16 figures, 2 pictures and 2 appendices. Key words:Operational risk management, banking operations, regulations and analysis
An analysis of operational risk management in banking sector in region of Latvia.
Keywords: Vadībzinātne; Operational risk; Management; Banking operations; Analysis; Regulations