Hipotekārās kreditēšanas ietekme uz nekustamo īpašumu tirgu - Kļaviņa, Katrīne (Latvijas Universitāte, 2009)
Pēdējos gados Latvijas ekonomika ir piedzīvojusi gan strauju izaugsmi, gan strauju lejupslīdi. Pasaules ekonomikā tas novērojams reti, tādēļ mudina meklēt tā izraisošos faktorus un risinājumus, lai no tā izvairītos nākotnē. Autors uzskata, ka banku hipotekārā kreditēšana laikā no 2004.-2007.gadam izraisīja nepamatotu nekustamo īpašumu cenu kāpumu, kas rezultātā būtiski ietekmēja valsts makroekonomikas rādītājus. Lai pierādītu, ka minētajā laikā Latvijā pastāvēja mājokļu cenu burbulis, tika izmantots un Latvijas situācijai piemērots mijiedarbības attiecību modelis starp mājokļu cenām, iekšzemes kopproduktu, aizdevumu apjomiem un procentu likmēm. Pētījuma rezultāti pierādīja, ka mājokļu cenu kāpumu tieši ietekmēja kreditēšanas apjomu palielināšanās un netieši iekšzemes kopprodukta pieaugums, kuru izraisīja pieaugošie kreditēšanas tempi.

In recent years, economy of Latvia has experienced both rapid development and sharp decrease. Such vast changes are uncommon in world economics, therefore it encourages finding causes and solutions for this problem. According to author’s opinion, the huge increase of mortgage loans issued by banks in years 2004 till 2007 was one of root causes of real estate price increase, that significantly affected country’s macroeconomic indicators. In order to prove that there was a real estate price bubble in Latvia, the model of interaction between housing prices, GDP, loan stock and interest rates was estimated and adapted to Latvian situation. The results of the research showed that real estate price increase was directly affected by increase of issued loans and indirectly by increase of GDP, which was caused by increasing volume of loans.
Mortgage lending influence on real estate market
Keywords: Ekonomika