Risku vadība Zviedrijas bankās - Shekhar, Pushpesh (Latvijas Universitāte, 2021)
Paaugstināta tirgus nepastāvība, finanšu krīzes un ekonomikas lejupslīde radīja risku pārvaldības ideju kā vienu no visvairāk pieaugošajām bažām banku nozarē. Pēdējās desmitgadēs, īpaši pēc 2008. Gada finanšu krīzes, riska pārvaldības jēdziens ir piedzīvojis transformācijas pārmaiņas. Šīs tēzes mērķis ir uztvert pašreizējo riska pārvaldības scenāriju bankās, kas darbojas Zviedrijas tirgū. Darbs sākas ar vēsturiskā un mūsdienu riska jēdziena analīzi, kam seko riska pārvaldības jēdziena novērtējums un tā piemērošana banku un finanšu iestādēs. Lai koncepcija būtu precīza un saprotama, ir apspriesta arī dažāda riska pārvaldības prakse un ietvars. Pētījums tika veikts, lai apgaismotu dažādus priekšstatus un praksi par riska pārvaldību, attiecībā uz kuriem tika pētītas četras lielākās Zviedrijas bankas (SEB, Swedbank, Nordea un Handelsbanken). Pētījuma pieeja sastāvēja no kvalitatīvām intervijām ar vadītājiem un aptaujas par darbiniekiem, izmantojot aprakstošu anketu. Šis pētījums ļāva labāk izprast, kā pētītajās bankās piekļūst riskam, kā to mēra, strukturē, pārvalda un mazina. Pētījuma secinājumi parādīja plašu izpratni un pārliecību par riska pārvaldību pētītajās bankās. Starp augstāko vadību, kā arī darbiniekiem bija vērojama milzīga uzticēšanās un griba riska pārvaldībai. Galvenie vārdi: Risks, Riska pārvaldība, Bankas, Riska ietvarstruktūras

Increased market volatilities, financial crises and economic downturn built the idea of risk management as one of the most rising concerns in the banking sector. In recent decades specifically after the financial crisis of 2008, the concept of risk management has gone through transformational changes. This thesis aims to perceive the present scenario of risk management in banks operating in the Swedish market. The thesis begins with analysing the historical and modern notion of risk followed by the evaluation of the concept of risk management and its application in the banking and financial institutions. Various risk management practices and frameworks have also been discussed to make the concept precise and comprehensible. The research was conducted in order to shed light on different perceptions and practices of risk management for which four major banks of Sweden (SEB, Swedbank, Nordea, and Handelsbanken) were studied. The research approach consisted of qualitative interviews with managers and a survey done on employees through a descriptive questionnaire. This research resulted in an enhanced understanding of how risk is accessed, measured, structured, governed and mitigated in the studied banks. The conclusions derived from the research exhibited a vast awareness and assurance of risk management in the studied banks. Sheer commitment and will was observed among senior management as well as in the employees towards risk management.
Risk Management in Swedish Banks
Keywords: Vadībzinātne; Risk; Risk Management; Banks; Risk Frameworks