Invazīvo augu (Lupinus polyphyllus, Impatiens glandulifera, Echinocystis lobate) bioloģiski aktīvo vielu grupas un to izmantošanas potenciāls bioekonomikas attīstībai - Niedrīte, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Invazīvās augu sugas var veicināt ar ekosistēmu funkcionēšanu saistītas problēmas, radot ekonomiskus zaudējumus, kaitējumu cilvēka veselībai un samazinot rekreācijas resursu kvalitāti. Tās raksturo strauja un agresīva izplatīšanās, nomācot endēmiskās sugas. Pilnīgai invazīvo augu biomasas izmantošanai ir nepieciešams atrast ilgtspējīgus, bioekonomikā balstītus pārstrādes risinājumus, kas ļautu iegūt komponentus vai produktus ar augstu pievienoto vērtību. Darbā tika apskatītas dažādas daudzlapu lupīnas, puķu spriganes un adatainā dzeloņgurķa augu daļas. Augos tika noteikts kopējais polifenolu daudzums, novērtēta antiradikālā aktivitāte (DPPH), un lupīnās atrodamie alkaloīdi (GC-MS). Augstākā polifenolu koncentrācija tika atrasta daudzlapu lupīnas saknēs (24,85 GAE/100 g). Iegūtajiem polifenolu ekstraktiem tika novērota augsta antiradikālā aktivitāte. Dažādās lupīnas daļās tika atrasti 15 individuāli alkaloīdi. Iegūtie rezultāti ļauj veikt bioekonomikā balstītu invazīvo sugu izmantošanas izvērtējumu.

Invasive plant species contribute to problems related to the functioning of ecosystems, causing economic damage, damage to human health and reducing quality of recreational resources. They are characterized by rapid and aggressive spread, suppressing endemic species. For the full use of invasive plant biomass, it is necessary to find sustainable, bio-based recycling solutions that allow to get high value-added components or products. Various parts of large-leaved lupine, Himalayan balsam and wild cucumber were studied. Total polyphenols, antiradical activity (DPPH), and lupine alkaloids (GC-MS) were determined in plants. The highest concentration of polyphenols was found in the leaves of large-leaved lupine (24.85 GAE/100 g). High antiradical activity was observed in the obtained polyphenol extracts. Fifteen individual alkaloids were found in different parts of lupine. The obtained results allow to evaluate the use of invasive species for the development of bioeconomy.
Biologically active components of invasive plants (Lupinus polyphyllus, Impatiens glandulifera, Echinocystis lobata) and their potential use for the development of bioeconomy
Keywords: Vides zinātne; Lupinus polyphyllus; Impatiens glandulifera; Echinocystis lobata; polifenoli; DPPH