Pacientu izpratne par atsāpināšanas metodēm un to pielietojumu - Smuļko, Valentīns (Latvijas Universitāte, 2025)
Viens no galvenajiem elementiem ķirurģijā ir piemērota anestēzija un pēcoperācijas sāpju ārstēšana. Atsāpināšanas metodes un to efektivitāte ir būtiski pētījumu jautājumi anestezioloģijā, kas ir vērsti uz pacienta komforta un drošības nodrošināšanu. Premedikācija, anestēzija un analgēzija ir galvenie rīki, lai nodrošinātu nesāpīgu un efektīvu ķirurģisko iejaukšanos. Tomēr ir novērota nepietiekama pacientu izpratne par šiem procesiem, kas var radīt bažas un ietekmēt pacienta līdzdalību un atveseļošanos. Pētījuma mērķis: izpētīt pacientu izpratni par pēcoperācijas sāpēm. Identificēt faktorus, kas ietekmē sāpju intensitātes uztveri, lai uzlabotu pēcoperācijas aprūpi un pacientu apmierinātību. Pētījuma hipotēzes: 1.Cilvēki ar augstāku izglītības līmeni labāk uztver sniegto informāciju par atsāpināšanas metožu pielietojumu. 2.Gados vecāki cilvēki sliktāk uztver sniegto informāciju par atsāpināšanu. Pētījuma uzdevumi: 1.Novērtēt pacientu spēju atcerēties anesteziologa sniegto informāciju pirms operācijas. 2.Noteikt kādi sociāldemogrāfiskie faktori ietekmē sniegtās informācijas uztveri. 3.Pārbaudīt kādi sociāldemogrāfiskie faktori ietekmē sāpju intensitātes uztveri. Materiāli un metodes: Observācijas prospektīvs pētījums, veikts Traumatoloģijas un Ortopēdijas slimnīcā no 11.2024. līdz 04.2025. Pētījuma instruments bija aptauja, ko veidoja 26 jautājumi. Respondenti tika lūgti aizpildīt aptauju pirmajā dienā pēc operācijas. Tika ievākti dati par pacientu atmiņu preoperatīvajā periodā, noskaņojumu, vērtējumu sniegtai informācijai un par analgēzijas efektivitāti. Jautājumi tika izvērtēti bināri jeb skalā no 1 līdz 10, kur 1 apzīmē negatīvu atbildi un 10 pozitīvu. Fišera tests tika izmantots lai identificētu asociāciju starp demogrāfiskiem faktoriem un jautājumiem saistītiem ar atmiņu. Dzimuma izvērtēšanai un izglītības līmeņa ietekme uz atbildēm tika izvērtēta izmantojot Vilkoksona rangsummas testu. Pētījuma būtiskuma līmenis p<0,05. Datu apstrāde veikta ar RStudio 2024.12.0 + 467 R studio. Rezultāti: Kopā pētījumā piedalījās 50 pacienti, kas tika sagrupēti pēc dzimuma, izglītības līmeņa un vecuma. 60% pacientu atcerējās, ka saņēma informāciju par atsāpināšanu, 54% skaidrojumus par anestēzijas efektiem, 46% par premedikācijas nozīmi. 52% atcerējās anesteziologu kā informācijas sniedzēju. Asociācija starp vecumu un anesteziologa atsauci atmiņā (p=0,022). Vāja saistība starp izglītību un informācijas saprotamību (p=0,05). Asociācija starp vecumu un informētības ietekmi uz sāpēm (p=0,036). Asociācija starp izglītību un analgēzijas efektivitāti (p=0,013) Secinājumi: 1.Pacientu spēja atcerēties sniegto informāciju par anestēziju un atsāpināšanu bija ierobežota. 2.Tika novērota tendence, ka augstākā izglītība pozitīvi ietekme sniegtās informācijas uztveri. Turklāt dzimuma un vecuma saistība netika pierādīta. 3.Pacientiem ar augstāko izglītību tika pierādīta labāka analgēzijas efektivitāte.

One of the key elements in surgery is appropriate anesthesia and postoperative pain management. Analgesia methods and their effectiveness are essential research topics in anesthesiology, aimed at ensuring patient comfort and safety. Premedication, anesthesia, and analgesia are the main tools to provide a painless and effective surgical intervention. However, insufficient patient understanding of these processes has been observed, which can cause anxiety and impact patient engagement and recovery. Aim: To explore patients’ understanding of postoperative pain and identify factors influencing the perception of pain intensity, in order to improve postoperative care and patient satisfaction. Objectives: 1.To assess patients’ ability to recall information provided by the anesthesiologist prior to surgery. 2.To identify which sociodemographic factors influence the perception of the provided information. 3.To examine which sociodemographic factors affect the perception of pain intensity. Materials and Methods: A prospective observational study was conducted at the Hospital of Traumatology and Orthopaedics from 11.2024 to 04.2025. The research instrument was a questionnaire consisting of 26 items. Respondents were asked to complete the survey on the first day after surgery. Data were collected regarding patient memory in the preoperative period, mood, evaluation of received information, and the effectiveness of analgesia. Questions were evaluated either in binary format or on a scale from 1 to 10, where 1 indicated a negative and 10 a positive response. Fisher’s exact test was used to identify associations between demographic factors and memory-related questions. The Wilcoxon rank-sum test was applied to assess the effect of gender and education level on responses. Statistical significance was set at p<0.05. Data analysis was performed using RStudio version 2024.12.0 + 467. Results: A total of 50 patients participated in the study, grouped by gender, education level, and age. 60% remembered receiving information about analgesia, 54% recalled explanations about anesthesia effects, and 46% remembered information about the role of premedication. 52% identified the anesthesiologist as the source of information. A statistically significant association was found between age and recalling the anesthesiologist as the source (p=0.022). A weak association was observed between education and perceived clarity of the information (p=0.05), as well as between age and the perceived impact of information on pain (p=0.036), and between education and perceived effectiveness of analgesia (p=0.013). Conclusions: 1.Patients' ability to recall information about anesthesia and analgesia was limited. 2.A tendency was observed that higher education positively affects the perception of provided information; however, no significant association was found with gender or age. 3.Higher education was associated with better perceived effectiveness of analgesia.
Patient Understanding of Pain Management Methods and their Usage
Keywords: Medicīna; pacientu izpratne; atsāpināšana; informācijas saprotamība; atmiņa