L-sistēmu pielietojums augu 3D modeļu ģenerēšanai - Kovaļenko, Inta (Latvijas Universitāte, 2017)
Ungāru biologs-teorētiķis un botāniķis Aristids Lindenmeijers 1968. gadā nāca klajā ar formalizētu augu augšanas un attīstības aprakstu – Lindermeijera sistēmu. Sākotnēji L-sistēmas bija paredzētas vienkāršu augu un organismu aprakstam, taču ar laiku sistēmu pielietojuma spektrs pieauga. Bakalaura darbā tiks apskatītas iespējas pielietot L-sistēmu formālo aprakstu, lai ģenerētu 2D un 3D augu modeļus. Darba mērķis ir izpētīt L-sistēmas, to paveidus un darbību, pieejamos rīkus, kas ļauj darboties ar L-sistēmām, un izveidot L-sistēmu, kas veiksmīgi ģenerēs trīsdimensionālu auga modeli. Tika gūta izpratne par L-sistēmu darbību, to variācijām, veikts apskats par plaši pieejamajiem rīkiem, kas ļauj vizualizet L-sistēmas, kā arī tika radīti vairāki augu modeļi demonstrācijai.

In 1968 Hungarian biologist, botanist Aristid Lindenmayer came up with a way to describe the development of plants – Lindenmayer system. He tried to depict a process of plant growth and development, which arose a formalized way to do so. At first, L-systems were meant to use to describe simple multicellular organisms, but in course of time the spectrum of system’s usage increased. This thesis looks at possibilities to use L-system’s formalized description as instrument to generate 2D and 3D plant models. The aim of this work is to research the possibilities of describing the plant model using L-systems, look at the tools available for working with L-systems; create an L-system which can generate a plant in three dimensions. The understanding of L-systems and its variations was gained, the review of the tools and its possibilities for working with L-systems was made, as well as many plant models for demonstration purposes.
3D plant model generation using L-System
Keywords: Datorzinātne; L-sistēma; 3D; Turtle interpretators; Fraktālis; Rhinoceros