Romas importa priekšmeti 1.-7.gs. līdzeno kapulauku teritorijā Latvijas dienvidrietumu daļā - Vilcāns, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs ir izstrādāts par tēmu “Romas importa priekšmeti 1.–7.gs. līdzeno kapulauku teritorijā Latvijas dienvidrietumu daļā”. Darba aktualitāti nosaka apkopojošu darbu trūkums par Romas importu šajā 1. – 7.gs. Latvijas līdzeno kapulauku arheoloģiskajā materiālā. Bakalaura darba mērķis ir veikt Romas importa priekšmetu izpēti un analizēt līdzeno kapulauku apbedīšanas tradīciju kontekstā. Lai šo mērķi sasniegtu, darbā tiek pētīti Latvijas Nacionālā Vēstures Muzeja (turpmāk LNVM), Liepājas Vēstures muzeja un Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un Mākslas muzeja senlietu kolekciju priekšmeti, analizējot tur esošos Romas importa priekšmetus. Kapulauku pārējā arheoloģiskā materiāla analīze sniedz svarīgu informāciju par to, kādā kontekstā parādās šie Romas importa priekšmeti. 1. - 7.gs. Latvijas dienvidrietumu daļas līdzenajos kapulaukos, un šī analīze balstās uz arheoloģisko izrakumu pārskatos un arheoloģisko pieminekļu arhīva lietās iegūto informāciju. Lai varētu raksturot dienvidrietumu teritorijas areālu kopumā, atrast saistību ar Romas provinču zemēm, kā arī rast izskaidrojumu Romas importa priekšmetu klātbūtnei kapulauku kapu piedevās tiek izmantoti rakstītie avoti, zinātniskie raksti un kartes. Atslēgvārdi: Romas imports, līdzenie kapulauki, apbedīšanas tradīcijas.

Theme of Bachelor’s is devoted to the subject “Roman import items 1st to 7th century flat cemetary teritory of southwestern part of Latvia”. The topicality of the work is determined by the lack of coping work for the 1st-7th centuries about occurrence of Roman import in archaelogical material of Latvian flat cemetaries. The aim of the Bachelor’s is to study the objects of Roman import and analayze them in flat cemetary burial tradition context. In order to achieve this goal, collections of antiques are studied from Latvian National History Museum (hereinafter LNVM), Liepājas Museum of History and Ģ.Eliasa Jelgavas Museum of Art and History in order to analayze the existing items of Roman import. The rest of cemetary archeological material analysis gives an important information in what context these Roman imports appear. 1st-7th century analysis of southwestern part of Latvian flat cemetaries is based on information found in archaeological excavation records and archaeological monument records. In order to charactarize the southwest territory in whole, find links about Roman provinces and to find explanation for the presence of Roman import in graves, written sources, scientific papers and studies, literary materials and maps are used. Keywords: Roman Import, flat cemetery, burial traditions.
Roman import 1.-7.century south-western Latvia flat cemeteries
Keywords: Vēsture; Romas; imports; līdzenie; kapulauki; apbedīšanas