Cietušais pirmstiesas kriminālprocesā - Švaikovska, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir „Cietušais pirmstiesas kriminālprocesā”. Autore uzskata, ka cietušais kā pirmstiesas kriminālprocesa dalībnieks ieņem vienu no būtiskākajām vietām kriminālprocesā, jo parasti cietušais ir viens no galvenajiem informātoriem un nereti arī vienīgais tiešais aculiecinieks. Kā pamatuzdevums darbā ir izvirzīts cietušā statusa iegūšanas, procesuālā stāvokļa, kā arī tiesību, pienākumu un atbildību , un ar to saistīto problēmu un nepilnību izpēte. Darba mērķis ir izpētīt tiesību normas, kas regulē cietušā procesuālo stāvokli pirmstiesas procesā un veikt šo normu analīzi, rodot risinājumus saskatītajām nepilnībām. Bakalaura darbs sastāv no trim nodaļām. Darba pirmajā nodaļā ir aplūkots cietušā jēdziens un vispārējs raksturojums. Darba otrajā nodaļa ir veltīta cietušā tiesību vispārīgiem principiem. Ir apskatīti sekojošie tiesību vispārīgie principi: cietušā tiesības uz morālās un materiālās kompensācijas saņemšanu; valsts kompensācija cietušajam; cietušā tiesības izman

The theme of the bachelor thesis is “Victim in pre-trial criminal proceedings”. Author considers that victim as the participant of pre-trial criminal proceedings has an important part, because usually victim is one of the main informants, as well as usually being the only direct witness. The main task of the paper is to investigate how the procedural status of victim is acquired, rights, obligations and responsibility of victim during the pre-trial criminal proceedings and faults and problems associated with thereof. The goal of the paper is to investigate and analyze the law, which regulates the status of victim in pre-trial criminal proceedings, and to find the solutions for discovered faults. Bachelor thesis consists of three chapters. In the first chapter the notion and overall description of victim is given. Second chapter is dedicated to the following judicial principles: right of victim to receive moral and material compensation; compensation from state; right of victim to use
Victim in pre-trial criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne