Pirkstu sīkās motorikas sekmēšana vingrinājumos un rotaļās fonētisko traucējumu novēršanai vidējā pirmsskolas vecumā - Sīmane, Monta (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba autors. Monta Sīmane Diplomdarba tēma. “Pirkstu sīkās motorikas sekmēšana vingrinājumos un rotaļās fonētisko traucējumu novēršanai vidējā pirmsskolas vecumā” Pētījuma mērķis. Teorētiski izzināt un praktiski pētīt vingrinājumu un rotaļu izmantošanas iespējas pirkstu sīkās motorikas aktivizēšanai un fonētisko traucējumu novēršanai. Pētījuma uzdevumi: 1.Teorētiski izzināt skaņu izrunas traucējumu daudzveidīgās izpausmes, kā arī pirkstu sīkās motorikas un artikulācijas kustību vienoto pamatu 2.Analizēt, kā dažādi vingrinājumi un rotaļas sekmē fonētisko traucējumu novēršanu 3.Veikt pedagoģisko pētījumu par pirkstu sīkās motorikas vingrinājumu un rotaļu izmantošanu fonētisko traucējumu korekcijā Diplomdarba teorētiskajā daļā tiek apkopota un analizēta literatūra par vidējā pirmsskolas vecuma bērnu vispārējo attīstību, skaņu izrunas traucējumu veidiem un izpausmēm, to saistību ar pirkstu sīkās motorikas attīstību. Balstoties uz teorētiskajām atziņām, sniegts raksturojums, kā novērst fonētiskos traucējumus ar vingrinājumu un rotaļu palīdzību. Atziņas, kuras gūtas literatūrā, palīdz pētījuma metožu izvēlē. Diplomdarba praktiskajā daļā tiek izpētīta bērnu grupa attīstības veselumā, turpmākajam pētījumam izvēloties bērnus ar skaņu izrunas fonētiskajiem traucējumiem. Autore veic vingrinājumu un rotaļu atlasi un pielieto tos praktiskajā darbībā, ievērojot bērnu skaņu izrunas traucējumu un pirkstu sīkās motorikas attīstības īpatnības. Veicot pētījuma gaitā iegūto rezultātu analīzi, apstiprinās izvirzītā hipotēze, ka fonētisko traucējumu korekcija noritēs sekmīgāk, ja tiks izzinātas katra bērna runas attīstības īpatnības skaņu izrunas jomā un pirkstu sīkās motorikas attīstība. Svarīgi koriģējoši attīstošajā darbībā izmantot vingrinājumus un rotaļas pirkstu sīkās motorikas un artikulācijas kustību pilnveidei. Diplomdarba apjoms. 78 lapaspuses, 11 attēli, 12 tabulas, 40 izmantotie literatūras un informācijas avoti, 7 pielikumi.

Name of author. Monta Sīmane Title of thesis. “Encoraging development of fine motor skills through exercises and games for elimination of phonetic disorders” Aim of research. Theoretically cognize and do practical research on possibilities to use exercises and games in activising fine motor skills and in elimination of phonetic disorders. Tasks of research: 1.Theoretically cognize varied kinds of sound pronunciation disorders and motor skills connection with articulation skills 2.To analize how various exercises and games encourage elimination of phonetic disorders 3.To study possibilities of correcting speeech disorders by using exercises and games for fine motor skills In theoretical part of thesis is being compiled and analyzed literature on the general development of middle-aged children, the types and kinds of speech disorders and connection with motor skills. Author subscibes, how to eliminate phonetic disorders with exercises and games based on theoretical knowledge. In practical part of thesis the group of children is studied by the whole development. Research continues with children, who have phonetic disorders. Author perform exercises and games selection and apply them in practice, considering the children's speech impairment and the development of motor skills. Analyzing the results obtained during the research, the hypothesis confirms – correction of phonetic disorders will be more effective, if the speech therapist will study children’s specific features of speech and motor skills development. Thesis contains. 78 pages, 11 pictures, 12 tables, 40 sources of information, 7 anexes.
Encouraging development of fine motor skills through exercises and elimination of phonetic disorders
Keywords: Pedagoģija; Motorika; Fonētiskie traucējumi; Pirkstu rotaļa; Pirkstu vingrinājumi