Pašpārliecināta rīcība un tās saistība ar pieaugušo romantiskās piesaistes dimensijām - Kozlovskis, Matīss (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot saistību starp pašpārliecinātu rīcību un pieaugušo romantiskās piesaistes dimensijām. Pētījumā piedalījās 54 dalībnieki, 20 (37,0%) vīrieši un 34(53,0%) sievietes, kuri bija vismaz gadu romantiskās attiecībās. Pētījuma dalībniekiem bija jāaizpilda Vienkāršotas Ratusa pašpārliecinātas rīcības skalas-īsā versija (Jenerette & Dixon, 2010, M. Kozlovska adaptācija, 2022) un Romantisko attiecību piesaistes dimensiju aptauja(Fraley, Waller, & Brennan, 2000, S. Vilciņas adaptācija 2014). Tika atklāta statistiski nozīmīga negatīva saistība starp pašpārliecinātu rīcību un piesaistes trauksmi, taču netika atrasta statistiski nozīmīga saistība starp pašpārliecinātu rīcību un piesaistes izvairību.

The purpose of this study was to explore the relationship between assertiveness and adult romantic attachment dimensions. 54 people participated in the study, 20 (37,0%) men and 34 (53,0%) women, who have been in the romantic relationship for at least a year. Participants completed the Simple Rathus Assertiveness Scale-Short Form (Jenerette & Dixon, 2010, adapted by M. Kozlovskis, 2022) and the Experiences In Close Relationships – Revised questionnaire (Fraley, Waller, & Brennan, 2000, adapted by S. Vilciņa, 2014). Statistically significant negative relationship was found between assertiveness and attachment-anxiety, however, no statistically significant link was found between assertiveness and attachment-avoidance.
Assertivness and It's Relation to the Dimensions of Adult Romantic Attachment
Keywords: Psiholoģija; pašpārliecināta rīcība; romantiskā piesaiste; piesaistes trauksme; piesaistes izvairība