Enerģijas dzērienu sastāvs un to ietekme uz cilvēku organismu - Jukova, Karina (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma: „Enerģijas dzērienu sastāvs un to ietekme uz cilvēku organismu”. Darba mērķis: izpētīt sabiedrības informētību par enerģijas dzērieniem un novērtēt enerģijas dzērienu ietekmi uz cilvēka organismu. Darba uzdevumi: 1.Izpētīt enerģijas dzērienu svarīgāko saturu; 2.Novērtēt enerģijas dzērienos esošā kofeīna un cukura ietekmi uz cilvēka organismu; 3.Novērtētu respondentu viedokli par enerģijas dzērienu kaitīgumu un par iespējamajām enerģijas dzērienu lietošanas blaknēm. 4.Analizēt anketēšanas rezultātus ar mērķi apstiprināt vai noraidīt pētījuma sākumā izvirzīto hipotēzi. Darba metodika: Tika izstrādāta aptaujas anketa un aptaujāti 212 cilvēki dažādas vecuma grupas un ar dažādam profesijam. Iegūto datu analīze tika veikta ar Microsoft Excel 2013 datorprogrammas palizdību. Rezultāti: anketēšanas rezultātā tika atklāts, ka enerģijas dzērienus plaši lieto jaunieši un atsevišķu profesiju pārstāvji. Tā, jaunieši, studenti bieži lieto enerģijas dzērienus, parasti nedomājot par iespējamajām negatīvajām sekām un ne pārāk interesējas par iespējām iegūt papildus informāciju. Profesijās, kas saistītas ar lielu vai pat patstāvīgu fizisko slodzi, cilvēki nereti lieto enerģijas dzērienus, lai samazinātu nogurumu un paaugstinātu savas darbaspējas. Savukārt vidējā vecuma grupa, un tieši, respondenti vecumā no 26 līdz 30 gadiem visatbildīgāk izturas pret savu veselību no enerģijas dzērienu lietošanas viedokļa. Tomēr vecākajās grupās anketēšanas apkopotajos rezultātos ir novērojama pretēja tendence. Secinājumi: Par galveno veiktā pētījuma secinājumu autore uzskata to, ka tiek izprasts fakts par mūsdienu sabiedrības nepietiekamu informētību par enerģijas dzērienu lietošanas iespējamajām kaitīgajām sekām un izteikto nepieciešamību veikt izskaidrojošus darbus dotajā virzienā.

Master's thesis topic: "Energy drink composition and their effect on the human organism." Thesis goal: To evaluate the effects of energy drinks on the human body and society’s awareness about the given product. Issues required by the thesis goal: 1. Perform study of the energy drink’s key elements; 2. Investigate energy drink’s caffeine and sugar effects on the human body; 3. Assess the respondents' views on the dangers of energy drinks use; 4. Perform analyze of the survey results with the aim to approve or reject the study hypothesis. Methodology: Questionnaire has been developed and resulted with 212 people been interviewed. Respondents form the different age groups and different professions have been assessed. Data analysis has been carried out in Microsoft Excel 2013 software. Results: result showed that energy drinks widely used by young people and certain professions. Young people - students often used in energy drinks and do not usually think about the potential negative impact of the energy drinks. Mentioned respondent groups are not interested to get the further information either. Professions associated with high workload often use energy drinks to reduce fatigue and enhance their workability. On the other hand, respondents aged from 26 to 30 years are much more responsible in case of energy drink treatment. In the older groups the opposite trend can be seen. Conclusion: There is lack in understanding the energy drink potential harmful effect by the modern society.
Energy drink composition and their effect on the human organism
Keywords: Medicīna; enerģijas dzēriens; cukurs; kofeīns; taurīns