Aikido cīņas mākslas etiķete un filozofija - Suhova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs veltīts Japānas cīņu mākslas aikido filozofijas un etiķetes izpētei, kas nosaka pareizos veidus, kā apgūt aikido. Aikido cīņas māksla ar savu nosaukumu kļuva pazīstama salīdzinoši nesen, tomēr tās filozofijas un tehniku pirmsākumi parādījās jau daudz agrāk.Darba mērķis ir izpētīt aikido filozofiju, tās izpaušanos caur etiķeti un izprast tās nozīmi šajā cīņas mākslā. Līdz ar to darbā tiks apskatīta arī aikido rašanās un attīstīšanās vēsture, lai saprastu, kā šī filozofija un etiķete ir izveidojusies, un kāpēc tā ieņem tik nozīmīgu lomu aikido praksē. Šī darba ietvaros arī tiks apskatīta ki koncepcija, kura ieņem nozīmīgu vietu ne tikai aikido filozofijā, bet arī dažādās citās austrumu cīņās un reliģijās.Darbs sastāv no 4 daļām un 15 apakšnodaļām. Darba apjoms ir 51 lpp.

This Bachelor’s paper is dedicated to the analysis of philosophy and etiquette of Japanese martial art called Aikido, which prescribe the right ways of learning it. Aikido martial art was known under it’s name comparatively recently, but its first technics and philosophy appeared a long time ago.The aim of the present work is to examine the philosophy of Aikido, to find its manifestation in the etiquette and, finally, to understand its role in this martial art. In order to understand how the philosophy and the etiquette of Aikido arose and why they are extremely important for those who are learning aikido, its origins and developing history will be examined in this study as well. Among other principles, the conception of „Ki” energy, which is not only the part of Aikido phylosophy, but similarly the part of many other asian martial arts and some religions, will be also explored. This paper includes 4 parts and 15 chaprets. The lenght of the paper is 51 pages.
Etiquette and Philosophy of Aikido Martial Art
Keywords: Āzijas studijas