Pievienotās vērtības nodokļa maksājumi un izvairīšanās no nodokļiem - Matvijenko, Jevgenija (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba temats ir “Pievienotās vērtības nodokļa maksājumi un izvairīšanās no nodokļiem”. Nodokļu sistēma visos laikos ir bijusi kā viens no svarīgiem problēmjautājumiem, jo ir grūti panākt, lai valsts un otrā puse – nodokļu maksātāji būtu pilnīgi apmierināti ar nodokļu maksājumiem un nodokļu sistēmu kā tādu. Kā vienu no tādam nepilnībam jāuzskata pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk tekstā - PVN) nemaksāšanas problēma. Daudz jau ir izdarīts šīs problēmas risināšanā, proti, sakārtota šīs jomas likumdošana, bet vēl pastāv problēma ar maksāšanas pienākuma ievērošanu un izpildes kontroli. Maģistra darba galvenais mērķis ir Latvijas Republikas ar PVN apliekamas juridiskās personas pienākuma maksāt PVN un tās atbildības par PVN nemaksāšanu analize. Autore maģistra darbā piedāvā un analizē divus problēmas risinājumus, mainīt PVN likmi un veicināt Valsts ieņēmumu dienesta kontroli.

The topic of magistracy work is “VAT payments and deviation from taxes”. Defects of tax system always was the most important problem, it`s always difficult to obtain both parties satisfaction of tax payment and tax system. One side of this problem is deviation of VAT payment. To solve the problem was done very much, was changed tax legislation, but the problem with controlling tax payment is not solved yet. The main purpose of magistracy work is to analyze Latvia Republic VAT payer duties and its deviation from taxes. The author gives and analyses two decisions of magistracy work problem. The decisions are to change the dimension of VAT and to increase the control of VAT payment.
Joined Tax Payments and Deviation from Taxes
Keywords: Ekonomika