Katjona-pī mijiedarbību ietekme uz luminoforu optiskajām īpašībām - Izmailovs, Toms (Latvijas Universitāte, 2020)
Literatūras apskatā aplūkota luminiscence, enerģijas pārnese, agregācijas izraisītās dzēšanas (ACQ) un agregācijas inducētās emisijas (AIE) luminiscenci ietekmējošie efekti. Iekļauti ACQ un AIE luminoforu piemēri un emisijas mehānismi. Rezultātu izvērtējumā aplūkotas veiktās sintēzes, analizētas iegūto savienojumu optiskās īpašības, iegūtās rentgenstruktūras un savienojumu optimizēto ģeometriju rezultāti. Darba eksperimentālajā daļā sintezēti 28 savienojumi. 3 no tiem ir benziltipa katjonās daļas saturoši savienojumi, 6 – piridīna atvasinājumi un 17 – piridīnija atvasinājumi, bet 2 ir starpprodukti. Aprakstītas sintēžu metodes, iekļauti vielu raksturojumi, izmantojot 1H–KMR, 13C–KMR, IS un AIMS analīzes metodes.

Luminescence, energy transfer, aggregation caused quenching (ACQ) and aggregation induced emission (AIE) effects on luminescence have been discussed in a literature review. ACQ and AIE examples and emission mechanisms are included. Discussion includes an overview of synthesis, analysis of photophysical properties, acquired X–rays and results of optimized geometries of synthesized compounds. The experimental part includes synthesis of 28 compounds. 3 of them are cationic moiety containing benzyl type desired luminophores, 6 – pyridine moiety containing luminophores, 17 – pyridinium moiety containing desired luminophores, and 2 are intermediates. Synthetic procedures and the characterization of obtained compounds using 1H–NMR, 13C–NMR, IR and HRMS methods are included.
The effect of cation-pi interactions on the optical properties of luminophores
Keywords: Ķīmija; Luminiscence; Luminofori; Enerģijas pārnese; Starpmolekulāras mijiedarbības; Agregācijas inducētā dzēšana