Cilvēkresursu attīstība veselības aprūpē Latvijā un pasaulē - Vīķe, Linda (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darba „Cilvēkresursu attīstība veselības aprūpē Latvijā un pasaulē” mērķis ir izpētīt ārstu, vidējā medicīnas personāla un topošo speciālistu resursus medicīnas nozarē Latvijā, kā arī noteikt iespējamos risinājumus speciālistu deficīta novēršanai. Darba literatūras daļā apkopota informācija par veselības aprūpes resursiem pasaulē un veidiem kā risināta speciālistu deficīta problēma. Analizēti dati par ārstu, vidējā medicīnas personāla un medicīnas studentu skaitu Latvijā 1990. – 2007.gadam. Autores secina, ka Latvijā pastāv nepietiekams cilvēkresursu skaits un iespējama tā samazināšanās nākotnē. Ārsti un ģimenes ārsti uz 10 000 iedzīvotājiem Latvijā ir pat uz pusi mazāk nekā vidēji ES. Viens no ārstu skaita samazināšanās iemesliem ir uzņemto medicīnas studentu skaita samazināšanās pēc 1992. gada un mazā darba samaksa veselības sfērā Latvijā.

Master’s paper „Medical Workforce Development in World and Latvia`s Health Sector” aim is to explore doctors, middle medical personall and medical student resources in Latvia’s health sector and define possible solutions to prevent specialist shortage. Descriptive part contains information about medical resources around the world and also possible solutions to avoid medical workforce shortage. In data analyze part we used data about doctors, nurses and medical students in Latvia from year 1990. – 2007. For conclusion there is insufficient amount of health proffesionals in Latvia. Physicians and doctors per 10 000 inhabitants in Latvia are even half rate of EU showings. One of reasons because there are so few doctors in Latvia is because on insufficient medical students during recent years and small health professional wages in Latvia`s health sector.
Medical Workforce Development in World and Latvia`s Health Sector
Keywords: Vadībzinātne