Stresa menedžments interno aprūpes māsu praksē - Kalniņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma “Stress interno aprūpes māsu praksē’’. Tēmas aktualitāte pamatojama ar to, ka internajām māsām psihoemocionālā spriedze darba vidē ir saistīta ar pastāvīgu atbildības sajūtu par citu cilvēku veselību un dzīvību, dažādām pacientu raksturu izpausmēm, sarežģītām situācijām. Ne mazāk svarīga nozīme ir sociālajiem faktoriem, prasmei sastrādāties ar kolēģiem, saskarsmei ar pacientu. Veselības aprūpes institūciju vadībai ir būtiski apzināties stresu izraisošos faktorus māsu ikdienas darbā, un savlaicīgi to novērsts vai mazināt, kā arī māsām pašām ir jāprot izmantot stresa menedžmenta pamatelenti ikdienas spriedzes mazināšana darba vidē. Darba mērķis: izpētīt stresu izraisošos faktorus un pārvaldību interno aprūpes māsu praksē. Veiktais pētījums ir izgaismojis stresa menedžmenta aktualitāti māsu profesionālajā darbībā, uzrādījis būtiskākos stresorus un aktualizējis preventīvo pasākumu nozīmīgumu stresa mazināšanai darba vidē. Pētījums un tā rezultāti ir praktiski izmantojami māsas profesionālās darbības pilnveidei stresa mazināšanai darba vidē . Pētījuma hipotēze- ilgāk praktizējošas māsas veiksmīgāk tiek galā ar stresa pārvaldību, ir apstiprinājusies. Atslēgas vārdi: stresa menedžments, internās māsas, preventīvie pasākumi, izdegšana.

Theme of Bachelor work is “Stress management in internal care nurse practice”. The focus of the topic is based on the fact that for internal care nurse’ psycho-emotional stress in working environment is associated with constant sense of responsibility for the health and lives of others, different forms of patients’ character, different complicated situations. Social factors, ability to cooperate and co-work with colleagues, contact with the patients are no less important. It is essential for the management of healthcare institutions to be aware of the stress accelerating factors in the day-to-day work of nurses and to prevent or reduce them in good time. The nurses themselves should be able to use the basic components of stress management to reduce daily stress in the working environment. Aim of the work: to explore stress factors and their management in internal care nurse practices. The study carried out has highlighted the actuality of stress management in the professional performance of nurses, showed the essential stressors and indicated the importance of preventive measures to reduce stress in the working environment. The study and its results are practically usable for improvement of the professional performance of nurses for reducing stress in their working environment. Hypothesis of the study – the longer practicing nurses cope more successfully with stress management, is proved. Key words: stress management, internal care nurses, preventive measures, burning-out.
Stress Management in Internal Care Nurse Practice
Keywords: Medicīna; stress management; internal care nurses; preventive measures; burning-out