Digitālo tehnoloģiju izmantošana matemātisko prasmju pilnveidei pirmsskolā 3. vecumposma bērniem - Strazdiņa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autors: Baiba Strazdiņa Pētījuma “Digitālo tehnoloģiju izmantošana matemātisko prasmju pilnveidei pirmsskolā 3. vecumposma bērniem” uzdevums ir izprast un pārbaudīt :kā jēgpilni lietot digitālās tehnoloģijas pirmsskolas izglītības mācību procesā matemātikas jomas apguvē 3. vecumposma bērniem? un noskaidrot pirmskolas pedagogu viedokli par digitālo tehnoloģiju izmantošanu pirmskolā matemātikas jomas apguvē. Lai varētu sākt pētījumu, vispirms tika veikta dažādu pētījumu literatūras analīze. Lielākā literatūras daļa bija atrodama angļu valodā un pārtulkota latviešu valodā. Teorētiskajā daļā tika analizēta digitālās vides nozīme bērna attīstībā pirmsskolas vecumā, digitālo tehnoloģiju izmantošanas pozitīvās iezīmēs un riski, 5-6 gadus vecu bērnu attīstība un matemātiskās prasmes. Pētījuma empīriskajā daļā tika veikta bērnu novērošana, kritēriju izstrāde, praktiskā darbošanās bērnu matemātisko prasmju uzlabošanai un pedagogu anketēšana. Veicot pētījuma uzdevumus, varēja izdarīt secinājumus, ka jēgpilni lietojot digitālās tehnoloģijas, tās palīdz veiksmīgāk apgūt matemātikas jomu. Kā arī pēc pirmskolas pedagogu anketēšanas varēja izdarīt secinājumus, ka pedagogi atbalsta jēgpilnu digitālo tehnoloģiju izmantošanu pirmskolā 3. vecumposma bērniem. Atslēgvārdi: digitālās tehnoloģijas, matemātika, 3. vecumposms

Author of qualification work: Baiba Strazdiņa The aim of the study "The use of digital technologies for mathematical skills development in pre-school education for children in the 3rd age group" is to understand and examine :how to use digital technologies in a meaningful way in the pre-school education process for children in the 3rd age group in the area of mathematics? and to find out the views of preschool teachers on the use of digital technologies in mathematics learning in preschool. In order to start the research, first of all, a literature analysis of different studies was carried out. Most of the literature was in English and translated into Latvian. The theoretical part analysed the role of the digital environment in the development of the preschool child, the positive features and risks of using digital technologies, the development of 5-6 year old children and mathematical skills. The empirical part of the study included observation of children, development of criteria, practical work to improve children's mathematical skills and a questionnaire survey of teachers. The research tasks led to the conclusion that the meaningful use of digital technologies contributes to a more successful learning of mathematics. Also, after the questionnaire survey of pre-school teachers, it could be concluded that teachers support the meaningful use of digital technologies in pre-school for children of age 3. Keywords: digital technology, meaningful, age 3
The use of digital technologies for mathematical skills development in pre-school education for children in the 3rd age group
Keywords: Izglītības zinātnes; Digitālās tehnoloģijas; Matemātika; 3. vecumposms; digital technology; meaningful