Māsu darba stresa un izdegšanas sindroma kopsakarību analīze psihiatriskās veselības aprūpē - Pilota, Elīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir: Māsu darba stresa un izdegšanas sindroma kopsakarību analīze psihiatriskās veselības aprūpē. Darba vadītājs: Mg. sc. sal., Laura Vīksna Tēmas aktualitāte. Darba stress un izdegšanas sindroms ir aktuāla pētniecības tēma palīdzības profesijās, arī medicīnas māsu profesījā. Vienlaicīgi Latvijā nav atsevišķu pētījumu, kas aptvertu psihiatrisko aprūpi epidemioloģiskās krīzes situācijā. Dažādi darba faktori izraisa paaugstinātus psihoemocionālos riskus, kuri negatīvi ietekmē medicīnas māsu profesionālo sniegumu. Bakalaura darba mērķis: Noskaidrot un analizēt māsu darba stresa un izdegšanas kopsakarības psihiatriskās veselības aprūpē. Darba uzdevumi: 1.Analizēt literatūru un informācijas avotus par darba stresu, izdegšanu un to savstarpējo saistību. 2.Pētījuma instrumentu apzināšana un sagatavošana. 3.Kvantitatīva pētījuma veikšana. 4.Iegūto rezultātu apstrāde un analīze. 5.Balstoties uz pētnieciskajiem datiem formulēt secinājumus un ieteikumus darba stresa un izdegšanas sindroma mazināšanai stacionārā. Pētnieciskā metodoloģija - A. Franka un K. Holmgrenas “Darba stresa noteikšanas anketa” - E. Pīkoka un P. Vonga “Stresa uztveres un mērījuma anketa” - K. Maslačas “Izdegšanas mērījuma anketa” Pētījuma hipotēze. Pastāv pētnieciski konstatējama sakarība starp māsu darba stresa līmeni un izdegšanas dimensiju līmeņiem psihiatriskās aprūpes stacionārā. Pētījuma teorētiskais pamatojums. Bakalaura darbs balstīts uz B. Ņumenas un citu aprūpes teorētiķu darbiem. Pētījumu teorētisko pamatojumu veido A. Franka, K. Holmgrenas, E. Pīkoka un P. Vonga, K. Maslačas teorijas. Izlases kopu veido 63 respondenti, kas pietiekami ticama. Bakalaura darbs sastāv no 53 lapām, 15 attēliem, 6 tabulām, 54 literatūras avotiem, 1 pielikuma. Pētījuma periods no 2022. gada 23. marta - 2022. gada 30. aprīlim

The article of the bachelour thesis is: Intercconection between occupational stress and job burnout in psihiatric nursing. Sientific supervisor: Mg. sc. sal., Laura Vīksna The topicality of the study. Occupational stress and profesional burnout has been a research subject in helping profesions included nursing. However, there are not seperated research studies involving psihiatric nursing in Latvia especially in contesct of the epidemiological crisis situation. The effects of various job factors couse risks of psyhoemotional changes and bad to loss profesional skills in such nurses. The purpose of the study is to research interconnections between occupational stress and burnout. The main tasks. 1.To analyze the escisting scientific literature and other theoretical sources related to occupational stress and burnout. 2.Identification and preparation of research questionnaires. 3.To develop research. 4.To analyze the occupational stress and burnout among nurses at psyhiatric clinic “x” 5.To defined the main condusions and recommendations for decrease the occupational stress and burnout. The research methodology. Following quantitative research method and instruments are: 1.Monographic method 2.Questionnaires: -Work Stress Questionnaire (WSQ) -The stress Appraisal Measure (SAM) -Maslach Burnout Inventory (MBI) The research hypothese. There are interconnections between occupational stress and burnout dimensions levels. The theoretical base. The theoretical framework consists of theories by B.Neuman, A. Frantz, K. Holmgren, E. Peacock, P. Wong, K. Maslach theories. There are 63 respondents.This number is valid for representative study. The volume of thesis is 53 pages, which contains 15 figures, 6 tables, 1 appendisce, 54 literature sources were used for the work. The keywords: health, nursing, occupational stress, burnout. The research period is 23th.march 2022.y – 30th. april 2020.y
Intercconection between occupational stress and job burnout in psihiatric nursing
Keywords: Medicīna; izdegšanas sindroms; darba stress; medicīnas māsa; veselība; psihiatrija