Baltijas valstis kā robežvalstis starp Eiropas Savienības, NATO un Krievijas drošības politikām - Bramane, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs analizē drošības jēdzienu, salīdzinot, kā Eiropas Savienība (ES) un Krievija attiecas pret savām kaimiņvalstīm, īpašu uzmanību pievēršot Baltijas valstīm kā robežvalstīm starp ES, NATO un Krievijas īstenotās drošības politikas praktiskajiem pielietojumiem reģionā. Izmantojot teorētisko pētījumu analīzi, darbā tiek apskatīta literatūra un analizēti materiāli no dažādiem avotiem, piemēram, zinātniskās literatūras, pētniecības darbiem, politikas dokumentiem, rakstiem, zinātniski-pētnieciskajiem žurnāliem, intervijām un ziņu avotiem. Darbs ir Krievijas, ES un NATO drošības politikas praktisko pielietojumu apkopojums, novērtējums un analīze Baltijas valstīs. Tas identificē un apraksta iespējamos draudus, izaicinājumus un turpmākās nākotnes attīstības tendences ES, NATO, Baltijas valstu un Krievijas drošības attiecībās. Darbā ir izvērtēts iespējamo drošības apdraudējumu un ievainojamību apkopojums un novērtējums Baltijas reģionā, aprakstot iespējamos nākotnes notikumus, sniedzot iespējamos risinājumus, norādot potenciālas darbības, kuras būtu iespējams un nepieciešams veikt, lai nodrošinātu stabilitāti un drošību Baltijas valstīs. Analīzei tiek izmantoti dažādi politiskie dokumenti, zinātniski pētnieciskā literatūra un notikumu analīzes raksti. Tāpat arī intervijas ar politiķiem, lai uzskatāmāk raksturotu un izskaidrotu notikumus, politiskos procesus un to sekas. Maģistra darbā veiktais pētījums un iegūtie rezultāti varētu būt noderīgi politikas veidotājiem ne tikai visās trijās Baltijas valstīs, bet visā Baltijas jūras reģionā un Eiropas kopienā, izstrādājot turpmākas stratēģijas miera un stabilitātes nodrošināšanai Baltijas reģionā. Darbs var būt arī par pamatu, izstrādājot jaunu lekciju kursu Baltijas jūras reģiona studiju programmā papildinot to ar sociāli-politisko tēmu.

This thesis analyses the concept of security, compare how EU and Russia deal with their bordering neighbours, with particular focus on Baltic states as borderlands between practical applications of security policies implemented by the EU, NATO and Russia in the region. By using theoretical research analysis to review the literature and analyse content of various source materials, such as a wide range of scientific literature, research papers, policy documents, articles, journals, interviews and newscasts, thesis is a compilation, assessment and analysis of practical applications of Russia’s, EU and NATO security policies in the Baltic states. It identifies and describes potential threats, challenges and possible future developments of EU – NATO - Baltic – Russia security relations. It is a compilation and assessment of the most potential security threats and vulnerabilities in the Baltic region, describing events that may occur in the future, providing possible solutions, indicating the actions that can be taken to ensure stability and security in Baltic states. For the analysis, thesis use wide variety of policy documents, scientific research literature and event analysis articles. Also, interviews with political figures, to emphasize and clarify events and political processes and their consequences. Acquired results could be beneficial for policy makers not only in all three Baltic states, but also in Baltic Sea region and whole European community, in developing further strategies for peace and stability in the Baltic region. Thesis could also serve as a basis for development of a new study course in Baltic Sea region studies providing the socio-political topic for the study programme.
Borderlands: Baltic states between European Union, NATO and Russian security policies
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; drošība; robežvalstis; Baltijas valstis; Eiropas Savienība; NATO