Gaisa aerosola daļiņu izmēra, morfoloģiskās struktūras un satura noteikšana - Šidlovska, Darja (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā apskatītas apkārtējā gaisa aerosolu daļiņu sastāvs un morfoloģija, to īpašības, sagatavošana analīzei priekš mikroskopijas metodēm. Veikta gaisa aerosolu daļiņu frakcionēta atdalīšana un ievākšana uz membrānu filtriem Rīgas pilsētas centrā. Ar elektronu un optiskās mikroskopijas metodēm eksperimentāli izpētīta aerosolu daļiņu morfoloģija un skaits uz membrānu filtriem. Ar elektrotermālo atomabsorbcijas spektrometriju un induktīvi saistītās plazmas masspektrometriju noteiktas dažu metālisko elementu masas koncentrācijas gaisa aerosolu daļiņu paraugos. GAISA PIESĀRŅOJUMS, METĀLISKIE ELEMENTI, BINOKULĀRAIS MIKROSKOPS, IMPAKTORI, OPTISKĀ MIKROSKOPIJA, ELEKTRONU MIKROSKOPIJA, GAISA AEROSOLA DAĻIŅAS, MEMBRĀNU FILTRI, KVĒPI, LĪDOJOŠIE PELNI

In this paper composition, properties, morphology and preparation for microscopic analysis of particulate matter were described. Fractional separation and sampling of airborne particulate matter on membrane filters were carried out in Riga city centre. Composition and morphology of particulate matter were determinated experimentally by optical and electron microscopy methods. Some of the metals mass concentrations in aerosol were identified using electrothermal atomic absorption spectrometry and inductively coupled plasma mass spectrometry methods. AIR POLLUTION, METALLIC ELEMENTS, BINOCULAR MICROSCOPY, IMPACTORS, OPTICAL MICROSCOPY, ELECTRON MICROSCOPY, PARTICULATE MATTER, MEMBRANE FILTERS, SOOT, FLY ASHES
Determination of size, morphology structures and content of airborne particulate matter
Keywords: Ķīmija