Eiropas Parlamenta loma pēc Lisabonas līguma spēkā stāšanās federālisma kontekstā - Leitāne, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba tēma ir "Eiropas Parlamenta loma pēc Lisabonas līguma spēkā stāšanās federālisma kontekstā". Lisabonas līgums no jauna ir aktualizējis Eiropas Savienības Konstitucionālā līguma mērķi stiprināt Eiropu kā federālu valstu savienību, paplašinot Parlamenta pilnvaras un piešķirot vienlīdzīgas likumdevēja pilnvaras ar Eiropas Savienības Padomi. Pētījumā tiek aplūkotas Eiropas Parlamenta jaunās pilnvaras, lai pārbaudītu, vai un cik lielā mērā tās atbilst federālas valsts modelim. Federālisma teorijas ietvaros tiek analizētas dažādas Parlamenta funkcijas, tostarp likumdošanas procedūras, politiskās grupas, kā arī, vai tas attīsta ideju par Parlamenta lomas pieaugumu visā Eiropas Savienības līmenī. Darbā tiek analizēti Eiropas Savienības dibināšanas līgumi un Parlamenta darbība kopumā.

The theme of this paper is "The role of European Parliament after the Lisbon Treaty in the context of federalism. It is considered that Lisbon Treaty has taken over the main ideas of the EU Constitutional Treaty with the objective to strengthening Europe as a federal union of countries, as well as expanding the powers of the Parliament giving equal legislative powers with the Council. The paper deals with the European Parliament's new powers to examine to what extent they meet the federal state model. Federalism theory is studied within the framework of various institutional aspects of the Parliament, including ordinary legislation procedure, political groups and sovereignty of member states. The paper analyzes the European Union's founding treaties and the general work of the Parliament.
The role of the European Parliament after the Lisbon Treaty in the context of federalism
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)