Tiešuma un mutiskuma principa ierobežošanas iespējas kriminālprocesa iztiesāšanas stadijā - Mičulis, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2016)
Šajā bakalaura darbā pētīta tiešuma un mutiskuma principa vieta Latvijas kriminālprocesā, šī principa ierobežojumi, to iemesli, kā arī iespējas šo principu ierobežot vēl vairāk, lai nodrošinātu citu kriminālprocesa un cilvēktiesību principu ievērošanu. Vērtēta esošo un iespējamo ierobežojumu pieļaujamība kontekstā ar citu Eiropas valstu tiesībām un Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi. Darba pirmajā nodaļā ir pētīta tiešuma un mutiskuma vēsturiskā attīstība Latvijas kriminālprocesā un ietekme, ko tā ir atstājusi uz pašreizējo tiesisko regulējumu. Otrajā nodaļā apskatīts regulējums Kriminālprocesa likumā, kā arī grozījumi kas tajā ir veikti kopš spēkā stāšanās un vērtēta šo grozījumu iezīmētā tendence tiešuma un mutiskuma ierobežošanā. Trešajā nodaļā autors ir sniedzis priekšlikumus turpmākai tiešuma un mutiskuma principa ierobežošanai.

In this bachelor thesis author has researched the principle of directness and orality in Latvian criminal process, derogations to this principle, reasons for these derogations and possibilities of further derogations to ensure compliance with other principles of cirminal process and human rights. Derogations have been assessed in context of other European countries’ laws and case law of European Court of Human Rights. The first chapter contains research of historical development of directness and orality in Latvian criminal process and impact that it has had on current law. Second chapter contains research of Criminal process law and it’s amendments, and the tendencies of amendments regarding derogations to directness and orality. In the third chapter author proposes possible further derogations to principle of directness and orality.
Possibility of derogations to the principle of directness and verbality in criminal court
Keywords: Juridiskā zinātne; tiešums; mutiskums; saprātīgs termiņš; cilvēktiesības