Latvijas un Jaunzelandes elektroenerģijas tirgu salīdzinošā analīze. - Kaģe, Līna (Latvijas Universitāte, 2016)
Mūsdienu pasaulē elektroenerģija ir viens no svarīgākajiem produktiem. Elektroenerģijas tirgus katru gadu attīstās un paliek arvien lielāks, tajā parādās jauni dalībnieki un tiek atklāti jauni resursi un to izmantošanas veidi. Dotā bakalaura mērķis ir izmantojot pieejamo statistisko informāciju, izpētīt Latvijas un Jaunzēlandes elektroenerģijas tirgus lai secināt, kādas darbības Latvijas elektroenerģijas tirgus dalībniekiem būtu jāveic veiksmīgai tirgus attīstībai. Mērķa sasniegšanai, tika analizēta un apkopota pieejamā literatūra par tirgu un tā klasifikāciju, apkopota un analizēta statistiskā informācija par Latvijas un Jaunzēlandes elektroenerģijas tirgu un tā dalībniekiem. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka Jaunzēlandes elektroenerģijas tirgus ir attīstītāks, tajā ir vairāk tirgus dalībnieku, lielāka konkurence un vienmērīgāks tirgus daļas sadalījums, kā arī elektroenerģijas tirdzniecībā tiek izmantoti vairāk atjaunojamie energoresursi.

Nowadays, electricity is one of the most important products. Electricity market is changing constantly and keeps growing by attracting new participants and developing new ways of electricity generation. The objective of this bachelor thesis is to analyze and compare Latvian and New Zealand electricity markets to conclude, what changes Latvian electricity market participants should make to succesfully develope the market. To achieve the objective the available literature about the market and its classification was analyzed and summarized and statistical data about Latvian and New Zealand electricity market and its participants was gathered and analyzed. The study concluded that the New Zealand electricity market is more developed and has more market participants, there is a higher level of competition, market is divided more evenly and more renewables are used in electricity generation.
Comparative analysis of the electricity market of New Zealand and Latvia.
Keywords: Vadībzinātne; elektroenerģijas tirgus; tirgus jēdziens; konkurence; ražošana