Aprūpes process intensīvās terapijas palātā pacientiem pēc bariatriskās operācijas - Brisone, Dārta (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs „Aprūpes process intensīvās terapijas palātā pacientiem pēc bariatriskās operācijas” izstrādāts ar mērķi izpētīt un izanalizēt aprūpes procesu intensīvās terapijas palātā pacientiem pēc bariatriskās operācijas. Pētniecības uzdevumi: apkopot un analizēt literatūru par bariatrisku pacientu aprūpi, analizēt Betijas Ņumanes veselības aprūpes sistēmas teoriju saistībā ar bakalaura darbu, izvēlēties pētījuma metodi, izstrādāt pētījuma instrumentu, atlasīt respondentus un veikt pētījumu, apkopot un analizēt pētījuma rezultātus, izstrādāt secinājumus. Pētniecības jautājums ir: Kāds ir aprūpes process pacientiem pēc bariatriskās operācijas intensīvās terapijas palātā? Pētniecības darba realizācijai tiks izmantota kvalitatīvā metode ar daļēji strukturētu interviju. Tēmas aktualitāti nosaka arvien pieaugošais bariatrisko operāciju skaits, tādēļ ir svarīgi apkopot un izvērtēt šajā nozarē strādājošo medicīnas māsu gūto pieredzi un zināšanas, aprūpējot bariatriskos pacientus agrīnajā pēcoperācijas periodā intensīvās terapijas palātā. Atbilde uz pētniecības jautājumu ir tāda, ka aprūpes process intensīvās terapijas palātā pacientiem pēc bariatriskās operācijas ir nepilnīgs, jo netiek veikta aprūpes dokumentācija, bet, skatoties uz aprūpes procesu kopumā, tas netraucē māsai veikt pilnvērtīgu, holistisku pacienta aprūpi. Atslēgas vārdi : aprūpes process, intensīvā terapija, bariatrija

Bachelor thesis "Care-taking process in the intensive care ward of patients after bariatric surgery" developed to explore and analyze the process of care in the intensive care ward of patients after bariatric surgery. Research tasks: collect and analyze literature about bariatric patient care, analyze Betty Newman health systems theory in connection with the bachelor work, choose a study method and the development of research tools, select respondents and to conduct a study, develop conclusions and recommendations. The research question is: What are the care process for patients after bariatric surgery in the intensive care ward? For research work will be used for the realization of a qualitative method with semi-structured interview. Topicality of the theme determined by increasing the number of bariatric operations, so it is important to gather and evaluate working in the sector of nurses’ experience and expertise gained, caring for bariatric patients in the early postoperative period in the intensive care ward. The answer to the research question is that the care process is the intensive care ward of patients after bariatric surgery is incomplete, because the absence of care documentation. But looking at the care process as a whole, it does not interfere nurse to carry out a full, holistic patient care. Keywords: care process, intensive therapy, bariatrics
Care-taking Process in the Intensive Care Ward of Patients After Bariatric Surgery
Keywords: Medicīna; aprūpes process; intensīvā terapija; bariatrija; liekais svars; svara samazināšanas operācija