Finanšu un preču plūsmu attiecību salīdzinājums Eiropas Savienības dalībvalstīs un ekonomiskās integrācijas ietekme uz to - Pētersone, Līva (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba pamatā ir hipotēzes, kas apgalvo, ka ES dalībvalstīs no 1990. līdz 2010.gadam finanšu plūsmu pieaugums ir lielāks nekā preču plūsmu pieaugums un valstu ekonomiskā integrācija ir to veicinājusi. Šī tēma ir aktuāla, sakarā ar to, ka finanšu plūsmu straujāks pieaugums ir viens no globālās ekonomiskās krīzes iemesliem, tas ir izraisījis bažas par eirozonas krīzi, ekonomiskajām grūtībām dažās no ES dalībvalstīm, un Latvija vēlmi pievienoties eirozonai. Maģistra darba mērķis ir izpētīt šo plūsmu izmaiņas un noskaidrot vai valstu augstāka ekonomiskā integrācija ietekmē finanšu plūsmu straujāku pieaugumu attiecībā pret preču plūsmām. Apkopojot visus izstrādes procesā iegūtos rezultātus, autors secina, ka finanšu plūsmas pētījuma periodā ir pieaugušas straujāk nekā preču plūsmas un to ir veicinājusi valstu pievienošanās ES un, it īpaši, Ekonomikas un monetārajai savienībai. Atslēgvārdi: Finanšu plūsmas, preču plūsmas, finanšu un preču plūsmu savstarpējā attiecība, ekonomiskā integrācija, Eiropas Savienība, Ekonomikas un monetārā savienība (EMS)

Master`s thesis is based on hypothesis that claims that in EU Member States from 1990 till 2010 financial flows have increased more than commodity flows and that economic integration has its contribution in it. This theme is topical because of the rapid growth of financial flows is mentioned as one of the reasons for global economic crisis, the concerns about crisis in euro zone, economic difficulties in some EU Member states and Latvia`s desire to join the euro zone. The target is to explore the changes of the flows and determine whether economic integration affects the increase of financial flows in relation to commodity flow. Summarizing all this research process and obtaining all results, author concludes that the financial flows has increased faster than the commodity flows in the study period and that taking part in EU and especially in Economic and monetary union has its contribution in it. Keywords: financial flows, commodity flows, financial and commodity flow ratio, economic integration, European Union, Economic and Monetary Union (EMU)
Financial and Commodity Flow Ratio Comparison of the European Union Member States and the Impact of Economic Integration on it
Keywords: Ekonomika