Arhitektūras pieminekļu individuālo aizsardzības zonu noteikšanas metodiskās vadlīnijas - Ulāns, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2017)
. Kultūras mantojuma, t.sk. arhitektūras pieminekļu, aizsardzība tradicionāli ir svarīgs aspekts izvērtējot un nosakot teritorijas attīstības iespējas un izmantošanas noteikumus, kuri tiek noteikti vietējo pašvaldību teritorijas plānošanas dokumentos. Latvijas pašvaldības reti uzņemas arhitektūras pieminekļu individuālo aizsardzības zonu projektu izstrādes iniciatīvu un izmanto iespēju teritorijas plānojumos attēlot vispārīgas arhitektūras pieminekļu aizsardzības zonas. Maģistra darba mērķis ir izstrādāt metodiskās vadlīnijas konkrēta kultūras pieminekļu veida – arhitektūras pieminekļu – individuālo aizsardzības zonu noteikšanai. Maģistra darbā tiek aprakstīti kultūras pieminekļi un to aizsardzība, apskatīta kultūras pieminekļu aizsardzības saistība ar teritorijas plānošanu, ieskaitot Skotijas un Latvijas praksi šinī jomā. Padziļināti izvērtēti Vidzemes reģiona vietējo pašvaldību teritorijas plānojumi. Maģistra darbs sastāv no ievada, sešām nodaļām un secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Darba pamatteksts izklāstīts 60 lappusēs. Darbā iekļauti 22 attēls, 9 tabulas, 3 pielikumi. Literatūras sarakstā iekļautas 70 vienības.

. Protection of cultural heritage, including architectural monuments, has traditionally been an important aspect of evaluating and determining the spatial development and land use, which is determined by local planning documents. Latvian municipalities rarely take initiative of developing individual conservation areas for architectural monuments taking the opportunity to portray a general conservation area in their spatial plans instead. The objective of this Master thesis is to develop a methodological guidelines for specific type of cultural monuments - architectural monuments - individual protection zones. Master's thesis describes the cultural monuments and their protection, accesses heritage protection connection with spatial planning, including Scottish and Latvian practice in this area. Master thesis also include an in-depth assessment of spatial plans of local municipalities in Vidzeme region, Latvia. Master thesis consists of introduction, 6 chapters, conclusions, bibliography, and appendices. The core text of Master thesis covers 60 pages. There are 22 figures, 9 tables, 3 appendices in the thesis. Bibliography is composed of 70 items.
Methodological guidelines for determining individual protection zones of architectural monuments
Keywords: Arhitektūra; teritorijas plānošana; kultūras mantojums; arhitektūras pieminekļi; pašvaldības; aizsardzības zonas