Izmeklētājs kriminālprocesā - Rimša, Megija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir “Izmeklētājs kriminālprocesā”, ar mērķi raksturot izmeklētāja statusu Kriminālprocesa likumā un noskaidrot, kāda ir uzraudzība pār izmeklētāja darbu. Lai īstenotu izvirzīto mērķi, autore veica literatūras analīzi un Valsts Policijā strādājošo izmeklētāju aptauju. Pētījuma rezultātā autore secina, ka normatīvajos aktos nav noteikta augstākās izglītības nepieciešamība izmeklētājam, tāpēc autore ierosina papildināt likumus, ar grozījumiem par augstākās juridiskās izglītības nepieciešamību, kā arī profesijas klasifikatorā iekļaut amatu izmeklētājs. Lai veicinātu atklāto lietu daudzumu autore ierosina likumā noteikt, ka izmeklēšanas grupu sastāvā jāiekļauj vismaz viens izmeklētājs ar darba pieredzi ne mazāku par 5 gadiem. Autore uzskata, ka tas veicinātu lielāku atklāto lietu daudzumu.

The subject of the Bachelor's is "An Investigator in Criminal Proceedings”, with the aim of characterizing the investigator's status in the Criminal Procedure Law and ascertaining what the supervision over the investigator's work is. In order to achieve the goal, the author carried out an analysis of literature and a survey of investigators working in the State Police. As a result of the research, the author concludes that the necessity of higher education for investigators is not specified in the regulatory enactments, therefore the author proposes to supplement the laws, amends the necessity of higher legal education, and include a post of investigator in the profession classification. In order to promote the amount of discover cases, the author proposes that the law define that the investigation teams should include at least one investigator with a work experience of not less than 5 years. The author believes that this would encourage more discover cases.
An Investigator in Criminal Proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; izmeklētājs; uzraudzība; Kriminālprocesa likums; Valsts policija