Pragmatiskās nozīmes veidošana asa sižeta piedzīvojumu fantastikas avīzēs: "Sarkanās Nāves Atriebība 2". - Štrauha, Marija (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētnieciskā darba mērķis ir analizēt pragmatiskās nozīmes veidošanu un tās funkcijas ziņu diskursā Sarkanās Nāves Atriebība 2 izdomātajos laikrakstos. Pētījums tika veikts, izmantojot gan teorētiskās, gan empīriskās pētniecības metodes, tostarp pragmatikas literatūras aprakstu un kvalitatīvā satura analīzi laikrakstu pētīšanā. Pētījums pievēršas galveno pragmatisko stratēģiju analīzei, kā piemēram, runas aktu teorijai, implikatūrai, ‘hedging’ lietošanai un to nozīmes veidošanai un sociālpolitisku ideoloģiu izveidei spēlē. Pētījuma rezultāti liecina, ka pragmatiskās stratēģijas avīzēs ietekmē spēlētāja uztveri par notikumiem, veicinot apzinātu patiesības slēpšanu, divdomīgumu un reālisma atspoguļojumu analīzē.

This research aims to analyse the pragmatic meaning construction and its functions of news discourse in the fictional newspapers of Red Dead Redemption 2. The study employs both theoretical and empirical research methods, such as a literature review on pragmatics and a qualitative content analysis of the newspapers in the game. The analysis focuses on key pragmatic strategies such as speech act theory, implicature, and hedging, highlighting how these strategies construct meaning and reinforce socio-political ideologies within the game. The results indicate that these pragmatic strategies in the newspapers influence player perception of the events, contributing to deliberate truth evasion, ambiguity, and realism.
Pragmatic Meaning Construction in Action-Adventure Fictional Newspapers: Red Dead Redemption 2.
Keywords: Valodniecība; pragmatika; Sarkanās Nāves Atriebība 2; ziņu diskurss; nozīmes veidošana; runas aktu teorija