Literāro darbu izmantošana teātra mākslas satura apguvei pirmsskolā - Mihejeva, Līga (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darbs “Literāro darbu izmantošana teātra mākslas satura apguvei pirmsskolā”. Darba autore: Līga Mihejeva. Darba vadītāja: Asociētā profesore Dr.paed. Gunta Siliņa-Jasjukeviča. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskā un empīriskā. Katrai daļai ir apakšnodaļas, teorētiskajai daļai – 3, empīriskajai daļai – 4. Teorētiskajā daļā tika izzināta informācija par teātra mākslas saturu, jēdzienu un sasniedzamā rezultāta raksturojums, kā arī literārie darbi, to izmantošanas pamatnostādnes pirmsskolā un literāro darbu metodikas izvēles kritēriji teātra mākslas satura apguves veicināšanai. Empīriskajā daļā tika pētīts literāro darbu izmantošana teātra mākslas satura apguves sekmēšanai pirmsskolā 3 – 4 gadus jauniem bērniem, kur pētījuma norise tika balstīta uz pētāmo jautājumu – kā izvēlēties literāros darbus un tam atbilstošu metodiku, lai sekmētu teātra mākslas satura apguvi pirmsskolā. Tika novērtēti un analizēti bērnu sasniegumi pēc trīs literāro darbu lasīšanas, iepazīšanas un teatralizēšanas. Iegūtie dati tika vērtēti un analizēti pēc iepriekš izstrādātiem kritērijiem. Secināts, ka plānotais un vadītais mācību process, izmantotie literārie darbi, metodiskie paņēmieni, bērniem piedāvātie materiāli un uzdevumi ir veiksmīgi veicinājuši bērna attīstību un sasniegumus teātra mākslas satura apguvē. Darbs sastāv no 48 lapas pusēm, darbā ir iekļauti 11 attēli, 4 tabulas, 28 literatūras avoti un 4 pielikumi. Atslēgas vārdi: pirmsskola, literārie darbi, teatrālās rotaļas, teātra māksla, dramatizēšana, drāma.

Qualification paper “Use of literary work for learning theatrical art content in preschool”. Author of the paper: Līga Mihejeva Supervisor: Associate Professor Dr.paed. Gunta Siliņa -Jasjukeviča The paper consists of two parts - theoretical and empirical. Each part has subchapters, the theoretical part - 3, the empirical part - 4. The theoretical part explored information about the content of theatrical art, the concept and characteristics of the result to be achieved, as well as literary works, guidelines for their use in preschool and the criteria for selecting literary works methodology to promote the learning of theatrical art content. The empirical part studied the use of literary works to promote the learning of theatrical art content in preschool for 3 - 4 year old children, where the research was based on the research question - how to choose literary works and appropriate methodology to promote the learning of theatrical art content in preschool. It assessed and analyzed children's achievements after reading, getting to know and theatricalizing three literary works. The obtained data were evaluated and analyzed according to previously developed criteria. It is concluded that the planned and managed learning process, the used literary works, methodological techniques, materials and tasks offered to children have successfully promoted the child's development and promoted achievements in learning of theatrical art content. The paper consists of 48 pages, including 11 pictures, 4 tables, 28 literature sources and 4 attachments. Keywords: preschool, literary works, theatrical plays, theatrical art, dramatization, drama.
Use of literary work for learning theatrical art content in preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; literārie darbi; teatrālās rotaļas; teātra māksla; dramatizēšana; drāma