Profesionālās ētikas principu īstenošana interno māsu praksē - Lāce, Kitija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir “Profesionālās ētikas principu īstenošana interno māsu praksē”. Tēmas aktualitāte norāda, ka māsas praksē visai bieži sastopas ar ētiskām problēmām. Māsai ētikas principi ir jāizprot un jāprot pielietot profesionālajā darbā. Darba mērķis ir noskaidrot, profesionālās ētikas principu pielietošanas problēmas interno māsu praksē. Pētniecības uzdevumi ir apkopot un analizēt informācijas avotus par māsu profesionālās ētikas principiem, analizēt Virdžīnijas Hendersones māszinību teoriju saistībā ar profesionālās ētikas principu ievērošanu interno māsu praksē, izstrādāt datu ieguvei nepieciešamo pētījuma instrumentu – intervijas jautājumi, veikt interno māsu intervijas, apkopot iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus. Izvirzītais pētījuma jautājums: Kā internās māsas praksē pielieto profesionālās ētikas principus? Par pētniecības metodi tika izvēlēta kvalitatīvā pētniecības metode, kuras pētniecības instruments ir daļēji strukturēta intervija. Pētījumā tiek atrasta atbilde uz izvirzīto pētījuma jautājumu un izdarīti secinājumi.

The theme of the bachelor's thesis is “Implementing the principles of professional ethics in nursing practice”. The actuality of the topic indicates that nurses often encounter ethical problems in practice. The nurses need to understand ethical principles and know how to use them in prosesional work. The aim of the work is to find out the problems of applying professional ethics principles in nursing practice. The tasks of the research are to summarize and analyze the sources of information on the principles of professional ethics of nurses, to analyze Virginia Nursing Nursing Theory in relation to observance of the principles of professional ethics in nursing practice, to develop the research tool necessary for data acquisition - interview questions, to conduct nursing interviews, to summarize the obtained results, to draw conclusions. The research question raised: How do internally nurses apply the principles of professional ethics in practice? A qualitative research method was chosen as a research method, the research tool of which is a partially structured interview. The research finds the answer to the research question and make conclusions.
Implementing the principles of professional ethics in nursing practice
Keywords: Medicīna; ētikas principi; internā māsa; ētikas problēmas; autonomija; konfidencialiāte