Komersanta saimnieciskās darbības organizēšana no līgumisko attiecību viedokļa - Andžāns, Gints (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba “Komersanta saimnieciskās darbības organizēšana no līgumisko attiecību viedokļa” ietvaros veiktās izpētes rezultātā, autors konstatē nepieciešamību meklēt iespēju, attiecībā uz autoratlīdzības līgumu slēgšanu, regulēt autora atbildību un tiesiskās sekas attiecībā uz paveiktā darba oriģinalitāti. Kā arī pierāda, ka par pakalpojumu vai darba izpildi noslēgt darba līgumu uz noteiktu laiku, no darbinieka, vai, šī darba kontekstā – izpildītāja, viedokļa ir piemērotāk nekā slēgt uzņēmuma līgumu. Kā arī secina, ka, neraugoties uz to, ka likumos ir minēti vairāki līgumu izbeigšanas pamati un priekšnoteikumi, likums neregulē kritērijus pēc kuriem daži priekšnoteikumi varētu tikt izvērtēti kā leģitīms pamats līgumu izbeigšanai, pirms vēršanās tiesā.

As a result of the research carried out in the context of the Master's work on “Organising the economic activities of an economic operator from a contractual point of view”, the author identifies the need to seek the possibility, of the conclusion of royalty contracts, to regulate the author's responsibility and the legal consequences regarding the originality of the work carried out. It is also proven that it is more appropriate from the employee’s or in the context of this Master’s work – economic operator’s point of view – to conclude a fixed-term employment contract for the performance of the service or work, than to conclude a work-performance contract. It is also concluded that, even though the laws lay down several grounds and preconditions for the termination of the contracts, the law does not regulate the criteria on which some preconditions could be assessed as a legitimate basis for the termination of the contracts before the matter is brought to the court.
Organisation of economic activities of a merchant from the point of view of contractual relations
Keywords: Tiesību zinātne; saimnieciskā darbība; autora līgums; darba līgums; uzņēmuma līgums