Fizisko personu saistību dzēšanas procedūras tiesiskās problēmas un to risinājumi - Šķiliņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā „Fizisko personu saistību dzēšanas procedūras tiesiskās problēmas un to risinājumi”, autore, aplūkojot dažādus literatūras avotus un tiesu praksi, analizēja fizisko personu saistību dzēšanas institūta piemērošanas tendences, aktualitātes un to iespaidu uz turpmāko institūta attīstību un to nozīmi civiltiesiskajā apgrozībā vispār. Galvojuma mērķim ir prioritāte pār galvojuma akcesoritāti arī galvenā parādnieka (fiziskās personas) maksātnespējas gadījumā, pastāvot nosacījumam, ka parādnieks (fiziskās persona) izpilda saistību dzēšanas plānu maksātnespējas procesa ietvaros, tiek atbrīvots no parādsaistībām. Tiesību piemērotājam būtu nepieciešams vadīties pēc principa, ka katrs Civilprocesa likuma kārtībā par pierādītu atzīts parādnieka pienākumu pārkāpums bankrota procedūrā vai saistību dzēšanas procedūrā, ir atzīstams par būtisku Maksātnespējas likuma 153. panta trešā punkta izpratnē. Autore darba izstrādes gaitā piedāvā arī vairākus grozījumus maksātnespējas procesu reglamentējošajos normatīvajos aktos.

Looking in variety of literature and case law, author of Master's Thesis „Legal problems and solutions of procedure of extinguishing obligations of a natural person” analyzed the application trends of the procedure of extinguishing obligations of a natural person, topicality and the effect on the the future development of the institute and role in the civil circulation. The aim of guarantee takes precedence over the accessoriness principle of guarantee in case of principal debtors (natural person) insolvency, with condition, that principal debtor (natural person) fulfills their obligation plan in insolvency proceedings and are exempt from debt. When applying the law, the interpretation would need to be guided by the principle that every violation shall be recognized as essential in Insolvency Law Article 153, third paragraph, if it’s recognized as the debtor's breach of obligations in the bankruptcy proceedings, or the extinguishing obligations procedure and are proven in the civil procedure of law. Author also offers a number of specific amendments to the regulation of insolvency proceedings.
legal problems and solutions of procedure of extinguishing obligations of a natural person
Keywords: Juridiskā zinātne; maksātnespēja; fiziska persona; saistību dzēšana; galvojuma akcesoritāte; ģimenes maksātnespējas process