Izvarošanas krimināltiesiskie aspekti - Vēvere, Katrīna Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba temats ir “Izvarošanas krimināltiesiskie aspekti”. Maģistra darba ietvaros tika veikta izvarošanas vēsturiskā un krimināltiesiskā izpēte, kā arī atbildības par izvarošanu ārvalstu regulējuma apskats. Izvarošana ir smagākais noziedzīgais nodarījums, kas ietverts Krimināllikuma XVI nodaļā “Noziedzīgi nodarījumi pret tikumību un dzimumneaizskaramību”, kā arī tas ir viens no bīstamākajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas atstāj neizdzēšamas sekas upura turpmākajā dzīvē. Diemžēl noziedzīgā nodarījuma rakstura dēļ, liela daļa izvarošanu netiek atklātas, jo upuriem ir bail, kauns vai viņi nevēlas atcerēties pārdzīvoto, tādējādi tas padara šo noziedzīgo nodarījumu par vienu no smagākajiem ne tikai pēc panta sankcijā paredzētā soda barguma, bet arī pēc tā sekām. Pateicoties grozījumiem Krimināllikumā, būtiski ir papildināta izvarošanas definīcija, paplašināts noziedzīgā nodarījuma subjektu loks un noteikts bargāks sods par nodarījumu, taču šis noziegums joprojām ir aktuāls sabiedrībā ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, kā arī ne tikai pret pilngadīgām personām, bet arī nepilngadīgajiem un mazgadīgajiem, kas arī norāda uz izvēlētā temata aktualitāti. Maģistra darba mērķis ir izpētīt izvarošanas noziedzīgo nodarījumu, izprast Latvijas tiesu praksē kvalifikācijas problēmas noziegumos par izvarošanu, kā arī priekšlikumu ierosināšana tiesiskā regulējuma pilnveidošanai. Atslēgvārdi: izvarošana, seksuāla vardarbība, dzimumakts, vardarbība, draudi, ietekme, bezpalīdzības stāvoklis.

The topic of the Master's thesis is "Criminal aspects of rape". Historical, criminal research of rape and foreign regulation of the responsibility for rape has been conducted in the Master’s thesis. Rape is the most serious criminal offence covered by Chapter XVI of the Criminal Law, “Criminal Offences against Morality and Sexual Inviolability”, as well as one of the most dangerous offences which has an indelible effect on the future life of the victim. Unfortunately, because of the nature of the offence, a large part of the rapes are not detected, because the victims are afraid, ashamed or unwilling to remember what they have suffered, which makes this crime one of the most serious, not only in terms of the severity of the punishment provided for in the Article, but also in terms of its consequences. Thanks to the amendments to the Criminal Law, the definition of rape has been significantly supplemented, the scope of criminal offences has been extended and a harsher punishment for the offence has been imposed, but this crime is still ongoing in society not only in Latvia, but also around the world, and not only against adults, but also underage persons and minors, which indicate the topicality of the chosen topic. The aim of the master's work is to investigate the criminal offence of rape, to understand the problems of qualification in Latvian judicial practice in the crime of rape, as well as in making proposals for the improvement of the legal framework. Keywords: rape, sexual violance, sexual intercourse, violance, threats, influence, state of helplessness.
Criminal aspects of rape
Keywords: Juridiskā zinātne; Izvarošana; Seksuāla vardarbība; Dzimumakts; Vardarbība; Draudi