Darba algas un komandējuma naudas aprēķināšana un nodokļu piemērošana strādājot ārzemēs - Iļučeka, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba devēja vadmotīvs ir uzņēmuma rentabilitāte, ekonomiskais progress, attīstība. Darbinieki ir viens no resursiem, kuru atdevi nosaka atalgojums. Darba samaksa ir darbinieka pūļu un ieguldījuma kompensācija, vienlaikus tā var mudināt strādājošo ieguldīt vairāk piepūles darba izpildei. Uzņēmējs ir ieinteresēts, lai algotais darbinieks ir produktīvs, tāpēc mēģina radīt darba samaksas sistēmu, kas ieinteresētu darbinieku strādāt vēl ražīgāk. Diplomdarba „Darba algas un komandējuma naudas aprēķināšana un nodokļu piemērošana strādājot ārzemēs” mērķis ir veikt Latvijas Republikas algoto darbinieku darba algas aprēķināšanas un nodokļu piemērošanas kārtības analīzi strādājot ārzemēs, balstoties uz eksistējošiem Latvijas Republikas un Eiropas Savienības darba attiecību, grāmatvedību un citiem reglamentējošiem normatīvajiem aktiem. Kā arī veikt darbiniekam atrodoties ārzemju komandējumā dienas naudas un ar to saistīto izdevumu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtības analīzi, kā piemēru izmantojot vienu no IT uzņēmumiem Latvijā Accenture Latvijas Filiāle, kura darba specifika paredz darbinieku regulārus darba braucienus. Darba sākumā pamatojoties uz normatīviem aktiem, tiek raksturota mūsdienu darbaspēka mobilitāte, kura tikai palielinājās iestājoties Latvijai Eiropas Savienībā. Tiek veikta vispārējā darba algas aprēķināšanas kārtības analīze, raksturojot tos reglamentējošus normatīvos aktus, kā arī tiek veikts darba algas tirgus apskats. Tiek analizēta uzņēmuma Accenture Latvijas Filiāle ar komandējumiem saistīto izdevumu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtība, ņemot vērā likumdošanu un uzņēmuma iekšienē izstrādātās politikas. Darba nobeigumā tiek apskatīta ES nodokļu politika, konkrēto valsts nodokļu konvencijas, kur strādā analizējamā uzņēmuma darbinieki, nosakot šo valstu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo bāzi un pārmaksāto nodokļu atgriešanas iespējas.

The main motivation for employers is to ensure the company’s profitability, economic progress and development. Employees are a resource, and wages have much to do with the returns which they provided. Employers are interested to produce goods or offer services that enable them to earn maximum profit. Employees are interested to get remuneration for effort put in that would enable them to satisfy their individual needs. In choosing a system which helps to motivate employees, employers must think of human needs, along with the expectations and motivations of the individual. The aim of dissertation “Wage and travel allowances calculation and taxability determination working abroad” is to analyse Latvian employee’s wage calculation and tax apply procedures working abroad according to existing Latvian and European Union labour relationship, accounting and other law and to analyse IT company Accenture Latvijas Filiāle employee’s business trip allowances calculation and reimbursement procedures, due to company business specific character i.e., company employees frequently business trips. The dissertation begins with existing laws that determine today’s labour force mobility and it increase since Latvia joined to European Union. Also there are given wages calculation procedure in Latvia with possible restrictions and analysis has been continued with introducing Accenture Latvijas Filiāle business and company’s intro travel policies. The dissertation ends with European Union tax politics; particular countries tax treaty and income tax base determination.
Bakalaura darbs
Keywords: Ekonomika