Aresta uzlikšanas mantai tiesiskais regulējums - Prusakova, Anete (Latvijas Universitāte, 2008)
Aresta uzlikšana mantai ierobežo personas tiesības uz īpašumu. Autore, ņemot vērā šī institūta aktualitāti un plašo piemērojamību, savā darbā izvirzīja mērķi izpētīt manta aresta regulējuma atbilstību KPL mērķim, proti, krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam bez neattaisnotas iejaukšanās personas dzīvē. Atklājot šī institūta regulējošo normu saturu darbā tika izmantotas reālas dzīves situācijas, izmantojot masu saziņas līdzekļu publicēto informāciju, pieejamo tiesu praksi, saistītos normatīvos aktus, kā arī ārzemju literatūru. Tā kā pēc KPL stāšanās spēkā mainījās mantas aresta regulējums, darbā paralēli tiks salīdzināts jaunais regulējums ar veco – KPK regulējumu. Ierobežotā apjoma dēļ šajā darbā netika atlūkota starptautiskā sadarbība mantas aresta uzlikšanā. Šajā darbā būs analizēta šī institūta izpratne, aplūkotas personas, kuru manta ir arestējama, kas šo institūtu var piemērot, kāda ir mantas aresta uzlikšanas procedūra, rīcība ar arestēto mantu, kā arī kādos gadījumos mantas arests būs jāatceļ.

Arrest (seizure) of property infringes persons’ rights of property. Author, considering topicality and wide applicability of this institute, set a target to explore if legal regulation of arrest (seizure) of property is appropriate to the aim of the Criminal Procedure Law of Republic of Latvia, namely, a fair regulation of legal criminal relations with out unnecessary interference in persons’ life. Disclosing matter of regulating norms of this institute, real situations of life were taking into account, using publications, available judicial practise of courts, connected legal acts, as well as foreign literature. Because of the change of the regulation of the institute after enachment of Criminal Procedure Law, in this job the new regulation will be compered with the old one – regulation of Criminal Procedure Code. Becouse of the limited ammount of pages for this job, there will not be viewed international co-operation of the arrest (seizure) of property. In this job there will be anylized understanding of this institute, viewed persons, who’s property is arrestable (seizable), who can apply this institute, what is the procedure of applicability, action with arrested (seized) property and in what circumstances arrest (seizure) of property must be taking off.
Legal adjustable of the arrest an property
Keywords: Juridiskā zinātne