Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu radošuma sekmēšana vizuālajā mākslā - Lapiņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autore: Madara Lapiņa Kvalifikācijas darba temats - vecākā pirmsskolas vecuma bērnu radošuma sekmēšana vizuālajā mākslā. Kvalifikācijas darba mērķis - teorētiski un praktiski pētīt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu radošuma sekmēšanas iespējas vizuālajā mākslā. Pētījuma darbā aktualizēts radošuma sekmēšanas iespējas vizuālajā mākslā. Darba veids sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā tika balstīta uz psihologu un pedagogu teorētiskajām atziņām kurās tika pētīts un analizēts radošuma un radošā darbība pirmsskolas vecuma bērniem. Tiek analizēta vizuālā māksla pirmsskolā un tā radošuma sekmēšana. Tiek veikta vecākā pirmsskolas vecuma bērnu attīstības likumsakarību raksturojums. Empīriskajā dāļā tiek sniegts pētījuma raksturojums, bērna raksturojuma pētījums pirms rotaļnodarbības un pēc. Atspoguļotas četras rotaļnodarbības, kurā tiek sekmētas bērna radošā darbība vizuālajā mākslā. Pētījuma analīze un secinājumi, lai sniegtu atbildi uz izvirzīto jautājumu - kādas tehnikas un materiāli sekmē radošumu vizuālajā mākslā vecākā pirmsskolas vecuma bērniem. Kvalifikācijas darbs sastāv no 41 lappusēm, ievads, divas nodaļas un 9 apakšnodaļām, secinājumi, 3 tabulas, 12 attēli, 1 pielikums, iekļauti 26 literatūras un avotu saraksts.

Author of the work: Madara Lapina The theme of the qualification work - the promotion of creativity of the oldest preschool children in visual arts. The aim of the qualification work is to theoretically and practically study the possibilities of promoting creativity in the visual arts for older preschool children. The research work highlights the possibilities of promoting creativity in visual arts. The type of work consists of two parts – theoretical and empirical part. The theoretical part was based on the theoretical findings of psychologists and educators, in which creativity and creative activity for preschool children were studied and analyzed. Visual art in preschool and its creativity promotion are analyzed. Characterization of the regularities of the development of older preschool children is carried out. In the empirical part, the characteristics of the study, the characteristics of the child before and after the study are provided. Four play activities are reflected, in which the child's creative activity in visual arts is promoted. Analysis and conclusions of the research to provide an answer to the question raised - what techniques and materials promote creativity in visual arts for older preschool children. The qualification work consists of 41 pages, introduction, two chapters and 9 subchapters, conclusions, 3 tables, 12 pictures, 1 appendix, included 26 literature and sources list.
The promotion of creativity of the oldest preschool children in visual arts
Keywords: Izglītības zinātnes; radošums; vizuālā māksla; radošuma sekmēšana; vecākais pirmsskolas vecums