Indra Devi: Krišnamačarjas jogas ceļš - Dzelme, Edīte (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbā tiek skatīts temats, kas veltīts jogas modernizācijai un izplatībai ārpuses Indijas, iepazīstot rietumu sabiedrību ar jogu, kas nevis koncentrējas uz meditāciju un atbrīvošanos no pasaulīgām piesaistēm, bet kas pamatā balstīta fiziskās sagatavotības, stresa mazināšanas un relaksācijas tehnikās. Attiecībā uz jogas mūsdienīgu attīstību, par vienu no svarīgākajām personām kļūst Tirumalajs Krišnamačarja (1888-1989), kurš atstāja ļoti lielu ietekmi jogas attīstībā, liekot uzsvaru tieši uz āsanu jeb jogas fizisko pozu veikšanu. Transformējot tradicionālo jogu, Krišnamačarjas mācekle – Indra Devi (1899-2002) viņa mācību pielāgoja Rietumu sabiedrībai. Maģistra darba mērķis ir: Izanalizēt, kādas Krišnamačarjas jogas prakses izmaiņas Indra Devi ievieš Rietumos. Maģistra darbā četru nodaļu ietvaros autore iepazīstina ar Indras Devi ceļu no Rīgas līdz Indijai un vēlāk līdz Holivudai, izdarot neiedomājami daudz jogas attīstībā un izplatībā pasaulē. Autore raksturo Krišnamačarjas jogas pamatprincipus, lai būtu iespējams izdarīt secinājumus par to, ko tieši Indra Devi vispār šajā mācībā un uztverē maina. Darba otrajā daļā autore iepazīstina ar Indras Devi jogas mācību un principiem, kā arī veic vispārīgu salīdzinājumu starp klasiskās Patandžali jogas principiem un izmaiņā, kuras ievieš Krišnamačarja un Indra Devi. Maģistra darbā tiek secināts, ka modernā joga ir pielāgojusies dažādām praktizētāju vajadzībām un vēlmēm visā pasaulē - no dinamiskas un fiziski smagas aštanga un spēka jogas līdz maigai un meditatīvai atjaunojošajai jogai. Līdztekus fiziskajiem aspektiem mūsdienu joga, ko piedāvā Indra Devi, ietver apzinātības, stresa mazināšanas un visaptverošas labsajūtas elementus, padarot to par populāru izvēli tiem, kas meklē harmonisku ķermeņa, prāta un gara integrāciju. Indra Devi izmantoja savā laikā populārās idejas par cilvēka tiekšanos pēc brīvības, miera un labklājības. Stils, kādā savās grāmatās Indra Devi uzrunā lasītājus, iepazīstinot ar jogu, ir ļoti vienkāršots un vispārināts. Viņa apzināti izvairās no sarežģītu terminu lietošanas, kas lasītājam varētu prasīt papildus iedziļināšanos hinduisma reliģijā. Tāpēc viņa par jogu runā kā par vispārējas fiziskās labsajūtas veicināšanas instrument. Šāda pieeja gūst ļoti lielus rezultātus. Tāpēc, var secināt, ka autores izvirzītā tēze darba ievadā - “Lai jogas prakse gūtu atzinību ārpus Indijas, Indra Devi to sekularizē, pasniedzot jogu kā fiziskās labsajūtas uzlabošanas aktivitāti, garīguma aspektam atvēlot sekundāru lomu” – ir apstiprinājusies.

This Master's thesis deals with the modernization and spread of yoga outside India, introducing the western society to a yoga that does not focus on meditation and release from worldly attachments, but is based on fitness, stress reduction and relaxation techniques. In terms of the modern development of yoga, one of the most important figures is Tirumalai Krishnamacharya (1888-1989), who had a profound influence on the development of yoga, with his emphasis on asana, or the physical performance of yoga postures. Transforming traditional yoga, Krishnamacharya's disciple, Indra Devi (1899-2002), adapted his teachings to Western society. The aim of this Master's thesis is: To analyse the changes that Indra Devi brought to the practice of Krishnamacharya's yoga in the West. In four chapters, the author presents Indra Devi's journey from Riga to India and later to Hollywood, making an incredible contribution to the development and spread of yoga in the world. The author shows the basic principles of Krishnamacharya Yoga to draw conclusions about what exactly Indra Devi is changing in this teaching and perception in general. In the second half of the paper, the author introduces the teachings and principles of Indra Devi's yoga and makes a general comparison between the principles of classical Patanjali yoga and the changes introduced by Krishnamacharya and Indra Devi. Author concludes that modern yoga has adapted to the different needs and preferences of practitioners around the world, from the dynamic and physically demanding Ashtanga and power yoga to the gentle and meditative restorative yoga. In addition to the physical aspects, modern yoga offered by Indra Devi incorporates elements of mindfulness, stress relief and holistic wellness, making it a popular choice for those seeking a harmonious integration of body, mind, and spirit. Indra Devi drew on ideas popular in her time about the human quest for freedom, peace, and well-being. The style in which Indra Devi addresses readers in her book’s introducing yoga is very simplistic and generalized. She deliberately avoids the use of complex terms that might require the reader to delve further into the Hindu religion. Instead, she uses terms and themes that are common in the 20th century. Therefore, it can be concluded that the hypothesis put forward by the author in the introduction of the work - "In order to gain recognition outside India, Indra Devi secularizes the practice of yoga by presenting it as an activity to improve physical well-being, with spirituality playing a secondary role" - has been confirmed. Keywords: yoga, Indra Devi, Krishnamacharya, yoga modernization, physical and mental well-being.
Indra Devi:The way of yoga of Krishnamacharya
Keywords: Filozofija, ētika un reliģija; Joga; Indra Devi; Krišnamačarja; jogas modernizācija; fiziskā un garīgā labsajūta