Aterosklerotiskas un diabētiskas gangrēnas slimnieku sistemātiska analīze - Feldmane, Paula (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba aktualitāte: Cukura diabēts, perifēro artēriju slimība ir saistītas ar apakšējo ekstremitāšu gangrēnas attīstības risku un, kombinējoties gangrēnas etioloģiskajiem faktoriem, risks uz amputāciju pieaug. Darba mērķis: Identificēt un analizēt apakšējās ekstremitātes gangrēnas riska faktorus slimniekiem ar veiktu kājas amputāciju. Materiāli un metodes: Retrospektīvā pētījumā tika analizētas slimību vēstures, kam veikta apakšējo ekstremitāšu amputācija RAKUS no 2018. līdz 2020. gadam. Respondenti tika sadalīti trīs grupās: pacienti, kuriem amputācijas cēlonis bija ateroskleroze (turpmāk tekstā AS), cukura diabēta pacienti, kuriem amputācijas cēlonis bija ateroskleroze (turpmāk tekstā AS_CD) un cukura diabēta pacienti, kuriem amputācijas cēlonis bija cukura diabēts un, veicot papildus izmeklējumus, netika konstatēta perifēro asinsvadu stenoze vai oklūzija (turpmak tekstā CD). Analizētie dati: demogrāfiskie dati, ar amputāciju saistītie dati, laboratoriskie dati, anamnēzē esoši kardiovaskulāri notikumi (KV), blakusslimības, vēlīnas diabēta komplikācijas, mortalitāte viena gada periodā. Datu apkopošanai un analizēšanai tika izmantotas MS Exel un SPSS 22 programmas. Rezultāti: AS grupā iekļāvās 373 (56,07%), CD_AS 257 (38,80%) un CD 34 (5,11%) pacientu. CD grupai zemākais vecums 57 gadi, salīdzinot AS grupā 75 gadi, CD_AS 71 (P=7,84 x10-12). KV anamnēzē CD grupai izteikti mazāk nekā AS un CD_AS grupā. CD grupā cerebrals infarkts procentuāli ir sastopams 3 reizes mazāk 3 (8,82%), nekā AS 107 (28,69%) un CD_AS 62 (24,03%), (P=2,80x10-2). AS grupā priekškambaru fibrillācija 136 (36,46%), CD_AS 80 (31,01%) un CD 6 (17,65%), kur atšķirība starp grupām (P =4,91x10-2). Hroniska nieru slimība AS grupā 81 (21,72%) ir par 10% retāk. Visbiežāk osteomielīts ir konstatēts CD grupā 25 (73,53%), bet visretāk AS grupā 6 (1,61%), (P= 8,47x10-41). Reamputācija visbiežāk sastopama CD grupā 11 (32,35%) salīdzinot ar AS un CD_AS (P=2,87x10-3). Visbiežākais amputācijas modelis ir AS izraisīta transfemorāla labās vai kreisās kājas amputācija 468 (70,38%). AS un CD_AS grupai amputācijas līmenis biežāk virs ceļa locītavas, bet CD grupai zem (P=6,07x10-16). Secinājumi: Aterosklerotiska gangrēna biežāk sastopama vīriešiem. Cukura diabēta pacientiem gangrēna attīstās agrākā vecumā. KV notikumi anamnēzē biežāk sastopami aterosklerotiskas gangrēnas pacientiem. Infekcijai ir nozīmīga loma gangrēnas attīstībai cukura diabēta pacientiem. Aterosklerotiskas gangrēnas gadījumā amputāciju veic augstākā līmenī, nekā diabētiskas gangrēnas gadījumā. Atslēgas vārdi: ateroskleroze, cukura diabēts, perifēro asinsvadu slimība, amputācija.

Topic highlighted in the paper: Diabetes mellitus, peripheral artery disease, is associated with the risk of developing lower limb gangrene and combining with aetilogical factors of gangrene, the risk of amputation increases. Aim of the paper: Identify and analyse the risk factors for lower limb gangrene in patients with leg amputation. Material and Methods: A retrospective study analysis of patient histories of diseases undergoing amputation of lower extremities at RAKUS from 2018 to 2020. Respondents were divided into three groups: patients whose amputation was caused by atherosclerosis (hereinafter AS), diabetes mellitus patients whose amputation was caused by atherosclerosis (hereinafter AS_CD) and diabetes mellitus patients whose amputation was caused by diabetes mellitus and no peripheral vascular stenosis or occlusion was detected during additional examination (hereinafter CD). Data analysed: demographics, amputation-related data, laboratory data, history of cardiovascular events (CV), concomitant conditions, late diabetes complications, mortality over a one-year period. MS Exel and SPSS 22 programs were used to collect and analyze data. Results: 373 patients were included in the AS group (56.07%), 257 patients in the CD_AS group (38.80%) and 34 patients in the CD group (5.11%). In the CD group, the lowest age was 57 years compared to 75 years in the AS group and 71 years (P=7.84x10-12) in CD_AS group. A history of KV for a CD group is significantly lower than in the AS and CD_AS groups. In the CD group, cerebral infarction occurs 3 times less than 3 (8.82%) than AS 107 (28.69%) and CD_AS 62 (24,03%) (P =2.80x10-2). In the AS group, atrial fibrillation 136 (36,46%), CD_AS 80 (31,01%) and CD 6 (17,65%), where the difference between groups (P=4.91x10-2). Chronic renal disease in the AS group 81 (21.72%) is 10% less common. Most commonly, osteomyelitis was found in the CD group 25 (73.53%), but most rarely in the AS group 6 (1.61%) (P=8.47x10-41). Reamputation is more common in the CD group 11 (32.35%) compared to AS and CD_AS (P= 2,8 x10-3). The most common pattern of amputation is the AS induced transfemoral right or left leg amputation 468 (70.38%). In the AS and CD_AS groups, amputation levels more frequently are above the knee joint but for the CD group they are under the knee joint (P =6,07x10-16). Conclusion: Aterosclerotic gangrene is more common in men. In diabetes mellitus patients, gangrene develops at an earlier age. KV events are more common in patients with aterosclerotic gangrene. An infection plays an important role in the development of gangrene in diabetes mellitus patients. In the case of atherosclerotic gangrene, amputation is carried out at a higher level than in diabetic gangreene. Key words: atherosclerosis, diabetes mellitus, peripheral vascular disease, amputation.
Systematic analysis of patients with atherosclerotic and diabetic gangrene
Keywords: Medicīna; ateroskleroze; cukura diabēts; perifēro artēriju slimība; amputācija