Ķīna kā viena no pasaules ekonomikas lielvarām - Velbergs, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2012)
Diplomdarba „Ķīna kā viena no pasaules ekonomikas lielvarām” mērķis ir pēc makroekonomikas rādītāju analīzes noteikt, vai Ķīna ir uzskatāma par pasaules ekonomikas lielvaru. Darba struktūra ir sadalīta divās daļās- teorētiskā un analītiskā daļa. Teorētiskajā daļā tiek apskatīti būtiskākie makroekonomikas rādītāji, kas raksturo valsts ietekmi pasaules ekonomikā, - iekšzemes kopprodukts, investīcijas, ārējā tirdzniecība, ārvalstu valūtas rezerves, kā arī valsts īstenotā ārpolitika. Savukārt darba analītiskajā daļā tiek sniegts ieskats Ķīnas ekonomikā, apskatot iepriekš minētos rādītājus, kā arī tiek veikta statistikas analīze, salīdzinot Ķīnas, ASV un ES iekšzemes kopprodukta rādītājus. Darba noslēgumā tiek pamatots, kādēļ Ķīna ir uzskatāma par vienu no pasaules ekonomikas lielvarām, kā arī veikti secinājumi, balstoties uz darba teorētisko bāzi un veikto pētījumu.

The main goal of the bachelor thesis „China as one of the world economic superpowers” is to determine if China can be considered an economic superpower analyzing macroeconomic indicators. The structure of the paper is divided into two parts- theoretical and analytical. The first part consists of theoretical analysis of macroeconomic indicators that show the countries impact on international economics. , the analysis includes such indicators like gross domestic product, investment, trade balance, foreign exchange reserves and foreign policy. The second part consists of practical analysis of the selected macroeconomic indicators in relation to China’s economy. At the end the statement that China has to be considered a economic super is confirmed and in the conclusion the statement has been confirmed using the gathered theoretical and analytical data.
China as one of worlds economic superpowers
Keywords: Ekonomika