Nepieciešamā aizstāvēšanās - Romaņuka, Valērija (Latvijas Universitāte, 2020)
Nepieciešamā aizstāvēšanās Latvijā ir viens no pieciem apstākļiem, kas izslēdz kriminālatbildību. Nepieciešamā aizstāvēšanās ir sens institūts, kas nav zaudējis savu aktualitāti arī mūsdienās. Šī institūta pamatā ir katra cilvēka dabiskās tiesības uz aizstāvēšanos. Ir svarīgi Krimināllikumā paredzēt tādu regulējumu, kas nodrošinātu pienācīgu personas, kura pielieto nepieciešamo aizstāvēšanos, aizsardzību, jo nepieciešamās aizstāvēšanās apstākļos persona atrodas mazāk labvēlīgā stāvoklī, salīdzinot ar uzbrucēju. Likums nosaka stingras prasības personai, pret kuru ir vērsts uzbrukums, tomēr ir svarīgi, lai šīs prasības būtu regulējumā skaidri noteiktas, kā arī tiktu ņemtas vērā personas iespējas šīs prasības ievērot. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot nepieciešamās aizstāvēšanās institūta būtību, noteikt problēmas, kas saistītas ar nepieciešamās aizstāvēšanās institūta piemērošanu, kā arī nepieciešamās aizstāvēšanās regulējuma trūkumus, un izvirzīt priekšlikumus šo problēmu atrisināšanai un trūkumu novēršanai. Darba uzdevumi ir veikt institūta attīstības 20. un 21.gadsimtā Latvijas teritorijā izpēti, noskaidrot institūta nozīmi, izpētīt tiesīguma nosacījumus, izanalizēt tiesu praksi un ārvalstu nepieciešamās aizstāvēšanās regulējumu. Darba rezultātā ir izvirzīti priekšlikumi nepieciešamās aizstāvēšanās regulējuma uzlabošanai.

The necessary self-defence is one of the five circumstances that exclude criminal liability in Latvia. The necessary self-defence is an ancient institute that has not lost its relevance nowadays. This institute is based on each human’s natural rights of the defence. It is important to provide in Criminal law such regulation that would ensure proper protection to the person which uses necessary self-defence because a person is less favourably situated in comparison with a person who attacks in circumstances of necessary self-defence. Strong requirements to the person who is attacked are prescribed by law but it is also necessary to appoint them clearly and reckon with the opportunities of the person to abide by these requirements. The aim of Bachelor’s paper is to clarify the essence of necessary self-defence, identify the problems which are related to the application of necessary self-defence, find out the imperfections of regulation, offer the solution of the problems and the elimination of defects. The tasks of Bachelor’s paper are to observe the development of the necessary self-defence in Latvia’s territory in 20th and 21st century, to clarify the importance of the necessary self-defence, to observe the conditions of lawfulness, to analyse the case law and the necessary self-defence regulation abroad. The improvements in necessary self-defence regulation are provided in the result of the research.
Necessary Self-defence
Keywords: Juridiskā zinātne; nepieciešamā aizstāvēšanās; tiesīguma nosacījumi; robežu pārkāpšana; kriminālatbildība