Vērmeļlapu ambrozijas (ambrosia artemisiifolia) auga un putekšņu izplatība Latvijā un to ietekmējošie faktori - Titāne, Paula Elīza (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma ir: Vērmeļlapu ambrozijas (Ambrosia artemisiifolia) auga un putekšņu izplatība Latvijā un to ietekmējošie faktori. Darbā tiek analizēti aerobioloģisko novērojumu un aerobioloģisko prognožu dati, līdz ar Latvijas zinātniskās institūcijām pieejamo herbāriju datiem par auga izplatību. Mūsdienu auga izplatības un tā negatīvās ietekmes novērtēšanai tika aptaujāti Latvijas iedzīvotāji jeb izmantots citizen science approach, piesaistot Latvijas iedzīvotājus. Teorētiskajā daļā tiek raksturots - zemes lietojuma veida, gaisa temperatūras, saules spīdēšanas ilguma un putnu barības transportēšanas ietekme uz auga izplatību, kā arī meteoroloģisko procesu, gaisa masu pārneses ietekme uz ambrozijas putekšņu izplatību. Šajā nodaļā tiek arī raksturoti izplatības scenāriji nākotnē un iespējamie risinājumi auga izplatības ierobežošanai. Klimata pārmaiņas, meteoroloģiskie procesi, gaisa masu pārnese, temperatūras pieaugums un antropogēnā darbība ir galvenie faktori vērmeļlapu ambrozijas ienākšanai un ambrozijas putekšņu izplatībai Latvijas teritorijā. 2022. gada novērojumi un herbārija dati parāda, ka augs visbiežāk ir sastopams Rīgā un lielās pilsētās. 2022. gada novērojumos augs nereti tika atrasts tieši privātteritorijās pie putnu barotavām. Augstākas ambrozijas putekšņu koncentrācijas ir saistītas ar augstu diennakts vidējo temperatūru un mazāku vēja ātrumu.

The topic of the Master's thesis is: Distribution of common ragweed (Ambrosia artemisiifolia) plant and pollen in Latvia and the factors affecting them. The work analyses data of aerobiological observations and aerobiological forecasts with herbarium and distribution data from Latvian scientific institutions. A citizen science approach was used to assess the spread of the plant and its negative impact, by gathering survey data from Latvian citizens. The theoretical part describes distribution factors by land use, air temperature, sun radiation intensity, plant distribution by transportation of bird feed as well as meteorological processes, air masses effect on ragweed pollen distribution. This chapter also describes the future distribution and possible solutions. Climate change, meteorological processes, air masses, temperature increase and anthropogenic activity are the main factors for the introduction and spread of ragweed plant and pollen in Latvia. Observations from 2022 and herbarium data show that the plant can be found in Riga and large cities. In the year of 2022, plant sightings are often only found in private areas near bird feeders. Higher pollen concentrations were connected with higher daily air temperature and lower wind speed.
Distribution of common ragweed (ambrosia artemisiifolia) plant and pollen in Latvia and factors affecting them
Keywords: Ģeogrāfija; vērmeļlapu ambrozija; invazīvā suga; putekšņu koncentrācijas; alerģijas