Bezrecepšu pretsāpju medikamentu lietošana sāpju kontrolei - Šarķe, Lelde (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs „Bezrecepšu pretsāpju medikamentu lietošana sāpju kontrolei” ir pētījums par to, kā jaunieši (vecumā 20-30 gadi) veido izpratni par sāpēm, pretsāpju līdzekļiem un to lietošanu. Izmantojot Artura Kleinmana slimību skaidrošanas modeļus, caur jauniešu sāpju pieredzes stāstiem tiek skatīti sāpju izcelsmes skaidrojumi un sāpju nozīmīgums, kā arī bezrecepšu pretsāpju medikamentu efekta veidošanās un priekšstati par zāļu īpašībām. Pētījuma rezultāti norāda, ka bezrecepšu pretsāpju medikamenti tiek normalizēti un integrēti sāpju epizodes kontrolē caur sāpju nozīmes mazināšanu un medikamenta efektu un īpašību konstruēšanu. Atslēgvārdi: bezrecepšu pretsāpju medikamenti, zāles, sāpes, sāpju izskaidrošanas modeļi, sāpju kontrole, jaunieši.

The bachelor thesis „Usage of Over-the-Counter Pain Relief Medication for Pain Management” is a research of how young people (aged 20-30 years) create notion of pain, analgesics and their use. Using Kleinman’s explanatory models and young people pain experience stories, the origin of pain, relevance of pain, as well as creation of non-prescription analgesic medication effect and the formation of ideas about the medicinal properties are explored. The study results indicate that over-the-counter analgesic medicines are normalized and integrated in management of pain episodes through reduction of relevance, assigned to pain and on the basis of idea about medication effects and construction of medication properties. Keywords: over-the-counter pain relief medication, medicine, pain, pain explanatory models, pain management, young people
Usage of Over-the-Counter Pain Relief Medication for Pain Management
Keywords: Antropoloģija; bezrecepšu pretsāpju medikamenti; zāles; sāpes; sāpju izskaidrošanas modeļi; sāpju kontrole