Izvarošana - Jēkabsone, Laura (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēma ir – „Izvarošana” Dzimumnoziegumi it īpaši izvarošana kvalificējas, kā vieni no bīstamākajiem noziedzīgajiem nodarījumiem tiesu praksē, sevišķi, ja tas tiek vērsts pret nepilngadīgām vai mazgadīgām personu. Šīs tēmas aktualitāte ir būtiska, jo, kā liecina prakse, tad šādi noziedzīgi nodarījumi tiek izdarīti visu laiku. Cietušie izvarošanā visbiežāk ir tieši nepilngadīgie un mazgadīgie kā arī sievietes un vīrieši, lai gan par vīriešu izvarošanu tiek runāts visai maz, jo par šāda veida izvarošanu var runāt tikai pateicoties jaunajai likuma redakcijai, kur ar izvarošanas objektu vairs netiek noteikta tikai sieviešu dzimuma pārstāve. Bakalaura darbs sastāv no divām nodaļām un katras nodaļas četrām apakšnodaļām, kur tiek veikta analīze pēc Krimināllikuma 159.panta. Vienlaikus tiek analizēti tādi dzimumnoziegumi, kas paredzēti ārvalstu kriminālkodeksos. Bakalaura darba mērķa sasniegšanā izmantotas vēsturiskā un salīdzinošā metode, un tiek apskatītas būtiskākās problēmas, piemēram, izvarošana personu grupā, vai to atkārtota izdarīšana; izvarošana bez vardarbības pazīmēm u.c. Bakalaura darba izstrādes laikā tika secināts, ka Krimināllikuma jaunā redakcija par izvarošanas objektu vairs neuzskata tikai sieviešu dzimuma pārstāvi, šobrīd tiek runāts par izvarošanas objektu vispārīgā formā. Jaunā redakcija nenorāda arī uz izvarošanas subjektu kā speciālo subjektu. Šobrīd par izvarošanas subjektu var būt abu dzimumu persona.

The topic of the bachelor is – “Raping” Sexual, in particular rape qualifies as one of the most dangerous offenses in case law, especially when it is directed against a minor or minors. Actuality of this topic is important because, according to law, then such crimes are committed all the time. Victims of rape are most often directly minors and juveniles as well as women and men, although men of rape is being said very little, because this type of rape can only be due to the new laws, where the rape of an object is no longer determined only female representative. Thesis consists of two chapters and each chapter four sections, where there is an analysis of 159 of the Criminal Code. At the same time are analyzed in such sexual, for foreign penal code. Bachelor achieve the goal based on historical and comparative method, and examines key issues such as rape, a group of persons, or their re-occurrence; rape without violence, signs, etc. Bachelor thesis development, it was concluded that the Criminal Law, the new version of the rape item is no longer considered just a female agent, now there is talk of rape, general form of an object. The new version also does not indicate the subject of rape as a special subject. Currently on the subject of rape can be a person of either sex.
Raping
Keywords: Juridiskā zinātne