Akomodācijas atpalikšana pirms un pēc tuvuma darba - Urtāne, Diāna (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 39 lappusēm un satur 14 attēlus, 2 tabulas, un tajā ir izmantots 30 literatūras avoti. Darba mērķis: Darba mērķis ir noskaidrot, kā akomodācijas atpalikšanu ietekmē tuvuma darbs pie datora monitora un cik ātri normalizējas šī akomodācijas atpalikšana, izmantojot modificēto retinoskopijas metodi. Metode: ar modificētās dinamiskās retinoskopijas Nott metodi tika novērtēta akomodācijas atpalikšana un tās izmaiņas eksperimenta dalībniekiem 2 stundu gara tuvuma darba laikā pie datora monitoriem un tika mērīts laiks, cik ātri akomodācijas atpalikšanas vērtība normalizēsies pēc tuvuma darba. Rezultāti un secinājumi: Akomodācijas atpalikšanas vērtība tuvuma darba laikā pieauga pakāpeniski, bet pēc tuvuma darba akomodācijas atpalikšanas vērtība ātri pielīdzinājās vērtībai pirms tuvuma darba. Akomodācijas atpalikšanas vērtība pēc tuvuma darba normalizējās būtiski īsākā laikā nekā tuvuma darba laikā pieauga. Atslēgas vārdi: akomodācija, dinamiskā retinoskopija.

The Bachelor’s paper is written in Latvian and it has 39 pages and it contains 14 graph, 2 tables, 30 literature sources. The aim is to find out how the long-term proximity work affects to accommodative lag, and how quickly accommodative lag normalizē. Method: the modified dynamic retinoscopy Nott method was used to measure accommodative lag after 2 hours proximity work at the computer monitors. Results and conclusions: after 2 hour near work accommodative lag increase by 0,269 D in average. The changes of accommodative lag can be fitted with 2nd order polynome function, for both relaxationa nd near work phases. Accommodative lag returns to initial values in around 6 minutes. Keywords: accommodation, dynamic retinoscopy.
Accommodative lag before and after near work
Keywords: Fizika; Accommodation; Dynamic retinoscopy