Relational Database information availability to Semantic Web technologies - Būmans, Guntars (Latvijas Universitāte, 2012)
Promocijas darba „Relāciju datu bāzu informācijas pieejamība semantiskā tīmekļa tehnoloģijām” Anotācija Atslēgas vārdi: relāciju datu bāze, RDF, OWL, ontoloģijas, attēlojums Semantiskā tīmekļa uzdevums ir pārvērst tīmekli no milzīgas dokumentu kolekcijas par bagātu datu avotu, no kura datorprogrammas varētu automātiski iegūt informāciju. Lielākā daļa esošo datu glabājas relāciju datu bāzēs un nav pieejamas semantiskam tīmeklim. Darba mērķis ir atrast risinājumu relāciju datu bāzu un OWL ontololoģijas sasaistei. Darbā 1) pētīti esošie risinājumus relāciju datu bāzu un RDF/OWL ontoloģiju sasaistes nodrošināšanā; 2) izveidota RDB-RDF/OWL attēlojuma specificēšanas valoda, kas orientēta uz lasāmību, pieraksta īsumu un augsta līmeņa konstrukciju izmantošanu; 3) izveidota praktiskām situācijām piemērota efektīva atbilstību realizācija, izmantojot relāciju datu bāzi atbilstību informācijas glabāšanai un RDF trijnieku ģenerēšanai, un tā pielietota Latvijas medicīnas 6 reģistru datu semantiskā reinženierijā.

Thesis „Relational Database information availability to Semantic Web technologies” Annotation Keywords: Relational databases, RDF, OWL, ontologies, mapping The purpose of Semantic Web is to convert the web from huge collection of documents into rich dataset from which it would be possible for computer programs to get information automatically. Most of real data are stored in relational databases and are not available to Semantic Web. The purpose of this work is to find solution to map relational databases and OWL ontologies. In the thesis 1) existing RDB-to-RDF/OWL mapping solutions are investigated; 2) RDB-to-RDF/OWL mapping specification language is designed that is oriented towards readability, conciseness and high level construct usage; 3) effective and suitable for practical use-cases mapping implementation is created using relational database for mapping data storage and RDF triple generation; the implementation was applied to semantic re-engineering of 6 Latvian Medicine registries.
Relāciju datu bāzu informācijas pieejamība semantiskā tīmekļa tehnoloģijām
Keywords: Datorzinātnes; Informācijas tehnoloģija; elektronika; telekomunikācijas