Aizspriedumu pret lieko svaru saistība ar vērtētāja dzimumu un svaru - Valdmane, Inese (Latvijas Universitāte, 2010)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot vai pētījuma dalībnieki uzrādīs aizspriedumainas attieksmes pret cilvēkiem ar lieko svaru, piedēvējot tiem mazāk pozitīvās un vairāk negatīvās iezīmes. Kā arī secināt, vai pastāv saistība starp svaru aizspriedumiem un paša vērtētāja dzimumu un svaru. Pētījumā piedalījās 101 respondents (49 sievietes un 52 vīrieši, vidējais vecums 22,4, ar dažādu ĶMI). Negatīvo attieksmju mērīšanai tika izmantota uzlabota Anti – tukluma attieksmju skala. Pētījumā tika konstatēta svaru aizspriedumu saistība ar paša vērtētāja dzimumu un svaru. Dažos apgalvojumos tika atklātas dzimumatšķirības, kur vīrieši uzrādīja negatīvāku attieksmi pret lieko svaru nekā sievietes. Negatīvu attieksmi pret lieko svaru varēja novērot gan tiem, kuriem ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir pazemināts, gan tiem, kuriem ir palielināts. Rezultāti ļauj secināt par svaru aizspriedumu esamību, tādēļ būtu nepieciešams veikt arī turpmākus pētījumus. Atslēgas vārdi: anti-tuklums, liekais svars, svara aizspriedumi, dzimums

The aim of the study is to clarify whether the study participants indicate a biased attitude against people who are overweight, attributing them less positive and more negative features. As well as to conclude that there is a connection between the weight of prejudice and that of the evaluator's gender and weight. Participated in the study 101 respondents (49 women and 52 men, mean age 22.4, with different BMI). The negative attitudes were used to measure improved Anti - obesity attitudes scale. The study showed a weight of prejudice associated with that of the evaluator's gender and weight. Some statements were identified gender differences, where males showed a negative attitude toward overweight than women. Negative attitudes toward overweight were observed in those with body mass index (BMI) has decreased, and those who have increased. The results suggest the existence of the weight of prejudice, so it would be necessary to take further studies. Key words: anti-fat, overweight, weight stigma, gender
Prejudice against overweight connection with the evaluator's gender and weight.
Keywords: Psiholoģija