Selēnu saturošu augstfrekvences bezelektrodu lampu spektroskopiskie mērījumi - Dzelme, Valters (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā tiek pētīts selēnu saturošu augstfrekvences bezelektrodu lampu starojums. Tiek apskatītas Se+Ar un Te+Se+Ar pildījuma lampas. Tiek uzņemti to starojuma spektri un analizētas vairāku Se, Te un Ar spektrāllīniju intensitātes atkarībā no ierosmes ģeneratora sprieguma, kā arī tiek pētīta šo lampu intensitātes stabilitāte laikā. Izmantojot hidroksila radikāļa rotācijas joslu 310 nm apgabalā, tika novērtēta gāzes temperatūra. Iegūtie rezultāti attēlo ABL pildījuma elementu spektrāllīniju intensitāšu atkarību no ierosmes ģeneratora sprieguma, kā arī redzams, ka pie lielākiem spriegumiem ABL ar Se+Ar pildījumu sāk darboties pašmodulācijas režīmā. Atslēgvārdi: augstfrekvences bezelektrodu lampa, gāzes temperatūra, selēns, telūrs.

In this work radiation of selenium containing high-frequency electrodeless lamps are investigated. Lamps filled with Se+Ar and Te+Se+Ar gas mixtures are used. Spectra of these lamps are registered and intensities of several Se, Te and Ar spectral lines, as well as the lamp intensity stability over time, in dependence on excitation generator voltage are analyzed. Hydroxyl radical rotational band in 310 nm region was used to determine the gas temperature. The results show the spectral line intensities in dependence on excitation generator voltage, and it can be seen that at higher voltages the Se+Ar HFEDL operates in self-modulation mode. Keywords: high-frequency electrodeless lamp, gas temperature, selenium, tellurium.
Spectroscopic measurements of selenium containing high-frequency electrodeless lamps
Keywords: Fizika