Covid-19 pandēmijas ietekme uz krūts vēža diagnostiku Latvijas Onkoloģijas centrā 2020. gadā - Tiltiņa, Lelde (Latvijas Universitāte, 2022)
Krūts vēzis ir visbiežāk sastopamais ļaundabīgais audzējs sievietēm pasaulē. Latvijā ir valsts organizēta krūts vēža skrīninga programma sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem, tomēr krūts vēža skrīninga programmas atsaucība ir zema, kas varētu būt iemesls augstajam mirstības rādītājam. Covid-19 pandēmijas dēļ 2020. gadā Latvijā onkoloģisko pacientu diagnostika un ārstēšana netika pārtraukta, taču periodā no 13. marta līdz 10. jūnijam tika īslaicīgi pārtraukta skrīninga uzaicinājuma vēstuļu izsūtīšana. Kā arī nereti pacienti ar krūts vēža simptomiem un sūdzībām nevērsās pie ārsta, jo pandēmijas laikā atturētājs apmeklēt ārstniecības iestādi. Minētie faktori varētu rezultēties ar vēl novēlotāku krūts vēža diagnozes uzstādīšanu. Darba mērķis ir noskaidrot, vai Covid-19 pandēmija ietekmēja krūts vēža diagnostikas rādītājus Latvijas onkoloģijas centrā. Kā arī veikt blakus analīzi un noskaidrot, cik sievietēm, kurām tika veikta “core” biopsija un uzstādīta krūts vēža diagnoze LOC 2020. gadā, bija novērojama simptomātiska saslimšana, kādā stadijā tika diagnosticēts krūts vēzis un kāds bija diagnosticētā vēža morfoloģiskais tips. Pētījuma uzdevumi ir apkopot datus par 2019. - 2021. gadā veiktajām “core” biopsijām un analizēt tos saistībā ar epidemioloģisko situāciju Latvijā. Kā arī detalizētāk apkopot un analizēt datus par 2020. gadā veiktajām “core” biopsijām, lai atainotu klīniski un statistiski nozīmīgus radītājus. Iegūtie dati liecina, ka Covid-19 pandēmija ietekmēja diagnostikas rādītājus 2020. gadā Latvijas onkoloģijas centrā, samazinot “core” biopsiju skaitu un skrīninga mammogrāfijas programmas atsaucību. Krūts vēža varbūtība pieaug līdz ar sievietes vecumu (p<0.001). Ar “core” biopsiju 73.4% gadījumu tika pierādīts krūts vēzis. 29.9% gadījumu krūts vēzis tika pierādīts I stadijā, 36% gadījumu II stadijā un aptuveni trešdaļai pacientu diagnoze tika uzstādīta III un IV stadijā, (21,9% III stadijas un 7.3% IV stadijas krūts vēzis), kas ir augsti rādītāji salīdzinot ar Eiropas vidējiem rādītājiem. Jo augstāka ir krūts vēža stadija, jo biežāk novērojami krūts vēža simptomi (p<0.001). Biežākie pierādītie krūts vēža tipi datu analīzē ir invazīva duktāla karcinoma (82%) un lobulāra karcinoma (10.4%), taču tika pierādīti arī reti krūts vēža morfoloģiskie tipi un reti sastopamas metastāzes krūts audos.

Breast cancer is the most common malignancy in women worldwide. Latvia has a state- organized breast cancer program for women 50 to 69 years old, however, the response rate to the screening program is low, which could be the reason for the high mortality rate. Due to the Covid-19 pandemic in 2020, the diagnosis and treatment of oncology patients in Latvia was not stopped, but in the period from March 13 to June 10, the letters of invitation to screening program were temporarily suspended. Often patients with breast cancer symptoms did not seek for a doctor’s appointment, because during the pandemic people refrained from visiting a healthcare centre. These factors could result in an even later diagnosis of breast cancer. The aim of the study was to find out whether the Covid-19 pandemic affected the diagnostic rate of breast cancer at the Oncology Centre of Latvia (LOC), as well as to do a side analysis and find out how many women who underwent a “core” biopsy were diagnosed with breast cancer in LOC 2020, how many of them had symptomatic breast cancer and in which stage the diagnosis was made, as well as what was the morphological type of the breast cancer. The tasks of the study are to collect data on “core” biopsies performed from 2019 to 2021 and to analyse them in connection with the epidemiological situation in Latvia. Collect and analyse data from 2020 in more detail, to reflect clinically and statistically significant results. The obtained data show that the Covid-19 pandemic affected the diagnostic rate in 2020 at the Oncology Centre of Latvia, by reducing the number of “core” biopsies and responsivness of the screening mammography program. The probability of breast cancer increases with age (p<0.001). With a “core” biopsy method 73.4% of women were diagnosed with breast cancer in 2020 at the LOC. Breast cancer was diagnosed at stage I in 29.9% of cases, stage II in 36% of cases, and approximately one-third of patients was diagnosed at stage III (21.9%) and stage IV (7.3%), these rates are very high compared to the European average rate of stage III and stage IV breast cancer. The higher the stage of breast cancer, the more frequent the symptoms of breast cancer (p<0.001). The most common types of breast cancer have been shown to be invasive ductal carcinoma (82%) and lobular carcinoma (10.4%), but rare morphological types of breast cancer and rare breast metastasis have also been shown in the analysis.
Impact of the Covid-19 pandemic on diagnosis of breast cancer at the Oncology Center of Latvia 2020
Keywords: Medicīna; krūts vēzis; Covid-19 pandēmija; BI-RADS; mamogrāfija; ultrasonogrāfija